EN
The paper proves a strong correlation between the range of parameters of hydrothermal treatment of barley grain (temperature of moistening, steam pressure, time of moistening) on the moisture content of grain. The study is based on a multidirectional scheme and permits conducting analysis of the influence of hydrothermal treatment on the physical properties of barley grain, mainly on its moisture content. The results obtained enabled elaborating a scheme of calculating changes in the geometrical center of grain after its steam moistening. It explains a complicated mechanism of changes in the geometrical properties of moistened grain and their effect on the bulky array. It is very important in the proper processing and preparation of grain. The achieved results and their analysis demonstrated practical directions and possibilities of hydrothermal treatment of barley grain before processing.
PL
W pracy wykazano, iż istnieją określone uwarunkowania i ścisła zależność pomiędzy zakresem zastosowanych parametrów obróbki hydrotermicznej ziarna jęczmienia (temperatura czynnika nawilżającego, panujące ciśnienie pary wodnej, czas nawilżania), a zmianą jego wilgotności. Zakres pracy obejmował wielokierunkowy układ badań, który pozwolił na przeprowadzenie analizy wpływu zabiegów hydrotermicznych na zmianę wybranych cech fizycznych ziarna jęczmienia-głównie wilgotności. W oparciu o wyniki badań i spostrzeżenia opracowano zasady obliczania zmiany położenia geometrycznego środka przestrzeni ziarna po intensywnym nawilżaniu parą wodną. Przybliżyło to złożony mechanizm zmian cech geometrycznych nawilżonego ziarna i ich wpływ na zmianę jego orientacji przestrzennej, ważną w procesach jego przygotowania i właściwego przerobu. Uzyskane wyniki badań i ich analiza wskazały praktyczne kierunki i możliwości wykorzystania procesów obróbki hydrotermicznej ziarna jęczmienia przed przerobem.