PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 57 | 03 |

Tytuł artykułu

Inulina i inulinazy - wlasciwosci, zastosowania, perspektywy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Inulina jest węglowodanem mającym liczne zastosowania w przemyśle spożywczym. Może pełnić rolę substytutu tłuszczu, śledzika, wypełniacza i dlatego jest dodawana do różnorodnych produktów mleczarskich, cukierniczych i piekarskich. Inulinazy są grupą enzymów hydrolitycznych wytwarzanych przez bakterie, grzyby oraz rośliny wyższe, zdolnych do rozkładu inuliny do fruktozy oraz oligosacharydów. Produkty enzymatycznej hydrolizy inuliny mają właściwości prebiotyczne i są bezpieczne dla diabetyków. Fruktoza wytwarzana z inuliny jest używana przy produkcji soków, napojów, a także alkoholi.
EN
Inulin is a carbohydrate which has many applications in food industry. Inulin can be used as a fat replacer, sweetener and a bulking agent in various dairies, confectionary and bakery products. Inulinases are an important class of industrial enzymes produced by bacteria, yeast, fungi and plants, which are able to hydrolyze inulin to fructose and oligosaccharides. Inulin and its breakdown products have prebiotic properties and are safe for diabetics. Fructose derived from inulin is used in juices, drinks and alcohol beverages.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

57

Numer

03

Opis fizyczny

s.18-20,tab.

Twórcy

autor
  • Instytut Mikrobiologii i Biotechnologii, Wydział Biologii i Nauk o Ziemi, Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin
autor
  • Instytut Mikrobiologii i Biotechnologii, Wydział Biologii i Nauk o Ziemi, Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-86070044-2e76-45e4-95ee-08748adca81a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.