PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | 45 | 3 |

Tytuł artykułu

Analiza porownawcza wybranych parametrow zywieniowych tluszczu wystepujacego w racjach pokarmowych roznych grup ludnosci Cz.III. Wykorzystanie metod analizy korelacji i regresji do oceny jakosci zywieniowej tluszczu

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Analiza korelacji i regresji wykazała wysoki stopień skorelowania kwasów nasyconych i jednonienasyconych z bezwzględną zawartością tłuszczu. Wzrost procentowego udziału kwasów nasyconych zawsze odbywał się kosztem zmniejszenia się zawartości kwasów jednonienasyconych i/lub wielonienasyconych
EN
Correlation and regression analysis demonstrated a high degree of correlation between saturated and monounsaturated fats, on the one hand, and the absolute fat content, and lower correlation with polynusaturated fats. The increase of fat content raised the saturated fat content in the daily food rations of mental and physical workers with the lowest rise of polyunsaturated fatty acids. The rise of the per cent share of saturated fatty acids was always at the expense of monosaturated fatty acids whose content decreased. A similar change was observed in polyunsaturated fatty acids. From the standpoint of nutrition another unfavourable finding was the demonstrated negative correlation between monosaturated and polyunsaturated fatty acids.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

45

Numer

3

Opis fizyczny

s.199-206,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Rolnicza, Poznan

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-854ecfe5-a999-421a-91b8-7b6b3e14ef54
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.