PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 02 | 2 |

Tytuł artykułu

Nutrition status of greenhouse tomato grown in inert media. Part II. Microelements

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The effect of inert media and fertilization levels on nutrition status of green house tomato cv. ‘Maeva F₁’ was investigated. Mean microelement content was: 118.5 mg Fe, 51.7 mg Zn, 269.0 mg Mn and 11.43 mg Cu kg⁻¹ of dry mass of the index parts of the tomato (9–10 leaf form the top). No significant effect of rockwool, expanded clay and polyurethane foam on microelement contents was found in the index parts of the greenhouse tomato, except for zinc whose content was significantly higher in the leaves of the plants grown in rockwool and polyurethane foam than in expanded clay. Fertilization levels did not affect significantly the content of iron, manganese and copper in the index parts, except for zinc whose content lowered at higher fertilization level. High tolerance of the tomato plants to zinc and manganese content in feeding solutions was indicated. No phytotoxicity of zinc nor manganese was found at the content of 2.01 mg Zn and 1.78 mg Mn dm⁻³ of water or feeding solution.
PL
Badano wpływ podłoży inertnych oraz poziomów nawożenia na stan odżywienia pomidora szklarniowego. W częściach wskaźnikowych pomidora szklarniowego odmiany ‘Maeva F₁’ (9–10 liść od wierzchołka) średnia zawartość mikroelementów wynosiła: Fe – 118,5, Zn – 51,7, Mn – 269,0, Cu – 11,43 mg kg⁻¹ s.m. części wskaźnikowych. Nie stwierdzono istotnego wpływu wełny mineralnej, keramzytu oraz pianki poliuretanowej na zawartość mikroelementów w częściach wskaźnikowych pomidora szklarniowego z wyjątkiem cynku, którego zawartość była istotnie niższa w liściach roślin uprawianych w keramzycie. Poziomy nawożenia również nie wpływały istotnie na zawartość mikroskładników w częściach wskaźnikowych z wyjątkiem cynku. Wykazano wysoką tolerancję pomidora na zawartość cynku i manganu w pożywkach. Nie stwierdzono fitotoksyczności cynku przy zawartości 2,01 mg Zn·dm⁻³ i 1,78 mg Mn·dm⁻³ wody lub pożywki.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

02

Numer

2

Opis fizyczny

p.15-23,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • University of Agriculture, Rozbrat 7, 50-334 Wroclaw, Poland
autor

Bibliografia

  • Adams P., 1994. Nutrition of greenhouse vegetables in NFT and hydroponics systems. Acta Hort. 361, 245–257.
  • Atherton J. G., Rudisch J., 1986. The tomato crop. Chapman and Hall. London, New York, 281–334.
  • Bergman W., 1992. Nutritional Disorders of Plants. Gustav Fischer New York, 132–150, 247–265.
  • Chohura P., Komosa A., 2003. Nutrition status of greenhouse tomato grown in inert media. Part I. Macroelements. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 2(2), 3–13.
  • Komosa A., Kołota E., Chohura P., 2001. Usefulness of iron chelates for fertilization of greenhouse tomato cultivated in rockwool. Veg. Crops Res. Bull., Res. Inst. Veg. Crops – Skierniewice, 55, 35–39.
  • Komosa A., Roszyk J., 2000. Dostępność żelaza z chelatów żelazowych w pożywkach stosowanych do fertygacji. Mat. Konf. „Efektywność stosowania nawozów w uprawach ogrodniczych – Zmiany ilościowe i jakościowe w warunkach stresu”. SGGW Warszawa 20-21.06.2000, 106–109.
  • Le Bot J., Kirkby E. A., Van-Beusichem M. 1., 1990. Manganese toxicity in tomato plants: effects on cation uptake and distribution. J. Plant Nut. 13, 5, 513–525.
  • Vogt W., 1993. Nutrient uptake of year round tomato crops. Acta Hort. 339, 99–112.
  • Wreesmann C., 1996. Chelated micronutrients for soilless culture. ISOSC Proc. of the 9th Int. Cong. on Soilless Culture. St Helier, Jersey 12–19 April 1996, 559–572.
  • Wysocka-Owczarek M., 1998. Pomidory pod osłonami. Uprawa tradycyjna i nowoczesna. Hortpress Sp. z o.o. Warszawa, 166–187.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-8466c3f7-e2af-4644-868b-61a7e7e1b54e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.