PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 08 | 3 |

Tytuł artykułu

Ocena wegetarianskiego i tradycyjnego sposobu zywienia oraz stanu odzywienia dzieci w wieku 1-3 lat

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Stwierdzono, że spożycie energii i podstawowych składników odżywczych przez dzieci żywione w sposób tradycyjny i wegetariański było porównywalne, chociaż różne były źródła tych składników. Podobne były również stwierdzone w dietach obu grup żywieniowych niedobory witamin B6, PP, wapnia i cynku, przy czym w grupie dzieci żywionych w sposób tradycyjny, z uwagi na zbyt niskie spożycie warzyw i owoców, były one większe i dotyczyły dodatkowo witamin E, B1 C, fosforu i żelaza. Wzrost i masa ciała, będące w tym okresie życia miernikami prawidłowości żywienia, w obu badanych grupach dzieci mieściły się w granicach norm.
EN
Consumption of energy and basic nutrients by children fed traditionally and those kept on a vegetarian diet was comparable, although the energy and nutrient sources were different. Both the types of diet were similarly deficient in vitamins B6 and PP, as well as in calcium and zinc. However, in the case of traditionally-fed children due to their too low consumption of fruits and vegetables, these deficiencies were greater and also included vitamins E, Bj, and C, as well as phosphorus and iron. Body height and weight, the measures of appropriate nutrition at that phase of life, did not deviate from the norms, so it was difficult to use them for the evaluation of the diets.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

08

Numer

3

Opis fizyczny

s.42-53,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, ul.Papieza Pawla VI 3, 71-456 Szczecin
autor

Bibliografia

  • [1] Bindra G.S., Gibson R.S.: Iron status of predominantly lacto-ovo-vegetarian East Indian immigrants to Canada: a model approach. Am. J. Clin. Nutr., 44, 1986, 643.
  • [2] Chanarin J., Malkovska V., O ’Hea A.M.:Megaloblastic anemia in a vegetarian Hindu community. Lancet, 2, 1985, 1168.
  • [3] Curtis J.A., Koch S.W., Fraser D.: Nutritional rickets in vegetarian children. Can.Med. Assoc.J., 128, 1983, 150.
  • [4] Górnicka M., Leowski J., Tatoń J.: Wpływ pektyn na tolerancję glukozy i insulinemię u chorych na cukrzycę typu II skojarzoną z otyłością. Pol. Tyg. Lek., 39, 1984, 593.
  • [5] Henderson J.B., Dunning M.G., Mc Intosh C.J., Abdul-Motaal A.A.: The importance of limited exposure to ultraviolet radiation and dietary factors in the aetiology of Asian rickets: a risk-factor model. Quartely J.Medicine, 63, 1987, 63.
  • [6] Kuhne T., Buble R., Baumgarter R.: Maternal vegan diet causing a serious infantile neurological disorder due to vitamin B,2 deficiency. Eur. J. of Pediatrics. 150, 1991, 205.
  • [7] Melchertz H.U., Limsathayourat N., Mihajlovic H.: Fatty acid patterns in triglicerides, diglicerides free fatty acids, cholesterol esters and phosphatidycholine in serum from vegetarians and nonvegetarians. Artheriosclerosis, 65, 1987, 159.
  • [8] Meinertz H., Nilausen K., Faergeman O.: Soy protein and casein in cholesterolenriched diets: effect on plasma lipoproteins in normolipidemic subjects. Am. J. Clin. Nutr., 50, 1989, 786.
  • [9] Morgan M.R.A., Fenwick G.R.: Natural footbome toxicants. Lancet, 336, 1990, 1492.
  • [10] Nelson W.: Podręcznik pediatrii. PWN, Warszawa 1996, 24.
  • [11] Pesciatini F.M., Cefis M.: Treatment of dislipidaema with a simple low-fat diet and with a combination of a low-fat diet and a formulation containing soybean protein. Int. J. Clin. Pharm. Red., 5, 1985, 199.
  • [12] Rogers J.: Co jemy? Produkty spożywcze z całego świata, wartość odżywcza, pochodzenie, zastosowanie. Elipsa, Warszawa 1996.
  • [13] Resnicov K., Barone J., Engle A.: Diet and serum lipids in vegan vegetarians. J. Am. Diet. Assoc., 91, 1991,6551.
  • [14] Rouse H., Belin L.J., Mahoney D.P.: Nutrient intake, blood pressure and urinary prostaglandins and serum thromboxane B2 in a controlled trial with lacto-ovovegetarian diet. J. of Hypertension, 4, 1986,241.
  • [15] Specker B.I., Black A., Allen L.: Vitamin B |2: low milk concentrations are related to low serum concentrations in vegetarian women and to methylmalonic aciduria in their infants. Am. J. Clin. Nutr., 52, 1990, 1073.
  • [16] Stephen A.M., Haddad A.C., Philips S.F.: Metabolism of dietary fibre in the colon. Gastroeterology, 85, 1983,589.
  • [17] Stolhoff K., Schulte F.J.: Vitamin B 12 and brain development. Euro. J. Pediatrics, 146, 1987, 201.
  • [18] Trowell H., Burkitt D., Heaton K.: Dietary fibre, fibre depleted foods and diseases. Academic Press, 1985.
  • [19] Truesdell D.D., Acosta P.B.: Feeding the vegan infant and child. J. Am. Diet. Asspc., 85, 1985, 837.
  • [20] Ziemlański S., Bułhak-Jachymczyk B., Budzyńska-Topolowska J. i in.: Normy żywienia dla ludności w Polsce. IŻŻ, Warszawa 1994.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-84465934-ae0b-4ab2-a0d7-dd4488478634
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.