PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 29 | 1 |

Tytuł artykułu

Kadm i olow spozywany w calodziennych posilkach stosowanych w zywieniu mlodych mezczyzn

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Oceniono zawartość kadmu i ołowiu w całodziennych racjach pokarmowych rzeczywiście spożywanych przez młodych mężczyzn. Stwierdzono, że ilość kadmu i ołowiu spożywanego nie przekraczała wartości przyjętych jako Tymczasowe Tygodniowe Pobranie.
EN
Environmental pollution and the resultant contamination of food products with heavy metals causes that it is necessery to estimate the quantity of those metals in the daily food ration. The aim of this work has been to determine cadmium and lead content in the daily food rations received by young males during their basic military service. The test food rations supplied on the average 27.5 fig cadmium and 287 fig lead daily. The content of those metals did not exceed the values adopted as Temporary Weekly Intake. Considerable variations of cadmium and lead contents in single diets point to the necessity of continuous monitoring of food contamination with those metals.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

29

Numer

1

Opis fizyczny

s.31-34,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Wojskowy Instytut Higieny i Epidemiologii, 01-163 Warszawa, ul.Kozielska 4
autor
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Jethon Z.: Mat. Konf. „Stan i przyczyny skażenia żywności metalami". Toruń str. 61 (1988)
  • 2. Jędrzejczak R., Szteke B.: Rocz. PZH 40, 274 (1989)
  • 3. Nikonorow M.: Zanieczyszczenia chemiczne i biologiczne żywności. WNT, Warszawa 1980
  • 4. Bertrandt J., Klos A., Kosiński J., Stężycka E.: Mat. Konf. „Żywność - jej wartość zdrowotna, odżywcza oraz interakcje z substancjami obcymi" Kraków str. 48 (1990)
  • 5. Stankiwicz Z., Majewska B.: I Ogólnopolska Konferencja Naukowo-Techniczna „Zdrowa żywność" Szczecin Str. 336 (1987)
  • 6. Brzozowska A.: Rocz. PZH 42, 269 (1991)
  • 7. Marzec Z., Buliński R.: Roczn. PZH 39, 344 (1988)
  • 8. Zawadzka T.: Oznaczanie ołowiu i kadmu w środkach spożywczych metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej po ekstrakcji kompleksów z APDC. Wyd. PZH 1984
  • 9. Cieciura A.: Metody statystyczne w ujęciu praktycznym z przykładami zastosowań w medycynie. AM Warszawa 1991
  • 10. Markiewicz K.: Mat. Konf. „Stan i przyczyny skażenia żywności metalami" Toruń 37 (1992)
  • 11. Buliński R., Marzec Z., Koktysz N.: Bromat. Chem. Toksykol. 21, 114 (1988)
  • 12. Marzec Z., Buliński R.: Roczn. PZH 39, 344 (1988)
  • 13. Spencer H., Asmussen Ch., Holtzman R., Kronov L.: Am. J. Clin. Nutr. 32, 1867 (1979)
  • 14. Van Dokkum W., Vos R., Muys T., Westra J.: Brit. J. Nutr. 61, 7 (1989)
  • 15. Zawadzka T., Ludwicki L.: Mat. Konf. „Rola pierwiastków śladowych i masowych w żywieniu dzieci i młodzieży" Warszawa str. 17 (1993)
  • 16. Olejnik D., Walkowska A., Urbanowicz M., Wiśniewska J.: Mat. Konf. „Środowisko a żywność i żywienie", Warszawa str. 27 (1989)

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-83abcf36-6f6d-4ad3-9860-df6472638acc
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.