PL
Przeanalizowano stan i perspektywy uprawy roślin strączkowych w Polsce w latach 1989 - 1995 na tle krajów Unii Europejskiej (UE) i świata. W Polsce w ciągu analizowanych siedmiu lat powierzchnia uprawy roślin strączkowych wynosiła 518,3 tys. ha w 1989 r. i spadła bardzo drastycznie do poziomu 225,8 tys. ha w 1995 r. Zmniejszyła się zatem aż o 292,5 tys. ha, t.j. o 56%. Oznacza to, że średniorocznie w tym okresie ubywało 41,8 tys. ha zasiewów. Powierzchnia uprawy roślin strączkowych na nasiona od szeregu lat pozostaje na świecie na jednakowym poziomie i wynosi od 68 do 70 min. ha, natomiast w Europie areał uprawy w 1995 r. zmniejszył się o około 24% w porównaniu do 1989 r. Powierzchnia uprawy strączkowych na nasiona w Europie stanowi zaledwie 3,6% powierzchni światowej. Szczególnie duże zmniejszenie uprawy roślin strączkowych w Polsce wystąpiło w grupie pastewnych, szczególnie bobiku. Przyczyn kształtowania się takiej sytuacji należy upatrywać między innymi w tym, że rośliny pastewne a głównie bobik był uprawiany w PGR. Przedsiębiorstwa te posiadały umiejętności produkcji nasion, ponadto wprowadziły te rośliny jako cenny przedplon (rośliny fitosanitarne) przy dużym udziale zbóż w strukturze zasiewów. Wraz z likwidacją PGR, powierzchnia uprawy bobiku spadła prawie 10-krotnie. Bardzo wysokie ceny zbóż ponadto sprawiły, że relacje cenowe między zbożem a nasionami roślin strączkowych nie sprzyjają wzrostowi areału ich uprawy.