PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 52 | 10 |

Tytuł artykułu

Male i srednie przedsiebiorstwa przemyslu spozywczego

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono strukturę i rolę małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP) w gospodarce oraz przemyśle spożywczym w odniesieniu do sytuacji w innych krajach, szczególnie Wspólnoty Europejskiej. Określono cechy uniwersalne tych przedsiębiorstw oraz bariery utrudniające ich dalszy rozwój. Podkreślono ich szczególne znaczenie w stabilizacji produkcji i podtrzymywaniu równowagi na rynku rolno-spożywczym
EN
The structure and role of small and medium enterprises (SME) in economy and food industry was presented in relation to other countries, especially EU member states. General characteristics and barriers impairing further development of SMEs were described. The important role of SMEs in stabilisation of production and mantaining agri-food market balance was stressed.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

52

Numer

10

Opis fizyczny

s.2-4,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, al.A.Mickiewicza 21, 31-120 Krakow
autor
autor

Bibliografia

  • [1] Commision of the European Communities, 1996. Commission Recommendation concerning the definition of small and medium-sized enterprises. C(96) 261 final.
  • [2] Hebda S.: 1993. Aby małe było piękniejsze. Małe i średnie przedsiębiorstwa w Austrii. Przegląd Organizacji, 5, 21 - 23.
  • [3] Hertz L.: 1982. Search of a small business definition. University Press of America.
  • [4] Klich J., Poznańska K.: 1992. Instrumenty stymulowania innowacji w małych i średnich przedsiębiorstwach. Przegląd Organizacji, 12, 12-15.
  • [5] Kokocińska M.: 1995. Kryteria wyróżniania oraz problemy ocen statystyczno-ekonomicznych małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce w okresie transformacji. Zesz. Nauk. AE Poznań, 228, 38-53.
  • [6] Masny A.: 1994. Kredytowanie rozwoju sektora prywatnego. Zesz. Nauk. AE Kraków, 417, 77-88.
  • [7] Eurostat, 1997. Panorama of EU Industry, Brussels.
  • [8] Pilarska Cz.: 1997. Małe i średnie przedsiębiorstwa w Polsce. Zesz. Nauk. AE Kraków, 490, 47-61.
  • [9] Tracy M.: 1997. Polityka rolno-żywnościowa w gospodarce wolnorynkowej. Wprowadzenie do teorii i praktyki. OLIMPUS, Centrum Edukacji i Rozwoju Biznesu UW, Warszawa.
  • [10] Urban R.: 1997. Situation and Development Perspectives for Food Processing Industry. Economics of Polish Agriculture - Selected Papers. Supplement for vol. 6 of Zagadnienia Ekonomiki Rolnej IERiGZ.
  • [11] Wilczyński A.: 1995. Czy system podatkowy sprzyja powstawaniu i dopływowi kapitału do małych i średnich przedsiębiorstw (propozycje nowych rozwiązań). Zesz. Nauk. AE Wrocław, 693, 181-191.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-834ff83c-8f1f-4dee-aa41-d8f09d3eb6e1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.