PL
Badano warunki zoohigieniczne i wyniki chowu świń utrzymywanych w chlewni (grupa I) i systemem „outdoor" - „na wolnym powietrzu" (grupa II). Świnie grupy I żywione wg zasad stosowanych w tuczu przemysłowym wykazały wyższe przyrosty dzienne masy ciała, wyższą masę tuszy i wydajność rzeźną. Świnie utrzymywane na pastwisku (grupa II), żywione ekstensywnie, wykazały lepszą jakość mięsa (mniej mięsa PSE), charakteryzowały się też lepszym stanem zdrowia. Trudniejsze niż w chlewni warunki bioklimatyczne występujące na pastwisku i ruch zwierząt, wywarły korzystne działanie na stan ich zdrowia. Spowodowało to mniejszą liczbę upadków zwierząt.
EN
The research concerned the animal hygiene conditions and the results of pig breeding in pig houses (group I) and in the open air - the so called 'outdoor' system (group II). The pigs of group I, fed according to the rules applied in commercial fattening, showed higher daily body weight gains, carcass weight and dressing percentage. The pigs kept on pasture (group II), fed extensively, showed better meat quality (less PSE meat) and were characterized by better health state. The bioclimatic conditions were more difficult on pasture than in pig houses, which combined with the possibility of movement - had a favourable effect on the health state of animals, and resulted in decreased mortality.