PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | 49 | 07 |

Tytuł artykułu

Poszukiwanie wyroznikow fizykochemicznych dojrzalosci przetworczej kukurydzy cukrowej

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przeprowadzono badania nad poszukiwaniem wyróżników fizykochemicznych dojrzałości przetwórczej kukurydzy cukrowej, ponieważ dotychczas brak jest metod określających taki stopień. W badaniach uwzględniono następujące wyróżniki: zawartość wody w ziarnie, mleczka, cukrów redukujących oraz badano twardość ziarna. Najbardziej obiecującą zależność stwierdzono między zawartością cukrów redukujących i wody a stopniem dojrzałości przetwórczej kukurydzy cukrowej.
EN
The investigations were undertaken to establish physico-chemical factors which can be used to define processing maturity of sweet corn. The following factors were taken into account: content of water, milk and reducing sugars, and grain hardness. The most satisfactory was dependence of processing maturity degree and sugars and water content.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

49

Numer

07

Opis fizyczny

s.247-248, rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Ekonomiczna, Al.Niepodleglosci 10, 60-967 Poznan

Bibliografia

  • [1] Pogorzelski E., Dzirba J.: Przem. Ferm. i Owoc. Warzyw. 1980, 6, 13.
  • [2] Charłampowicz Z., Żurawicz J.: Przem. Spoż. 1957, 9, 384.
  • [3] Konczewska A.: Przem. Ferm. i Owoc. Warzyw. 1978, 6, 26.
  • [4] Wereszczyńska-Cisło B., Ogórkiewicz S., Ostaszkiewicz D.: Przem. Ferm. i Owoc. Warzyw. 1976, 7, 17.
  • [5] Berry M.R., Savage R.A.: J. Food Sci. 1979, 831.
  • [6] Inglett G.E. Corn: Culture, Processing, Products, The AVI Publishing Company 1970, 321.
  • [7] Cruess W.V. Commercial Fruit and Vegetable Products New York 1958, 641.
  • [8] Kromer A., Twingg H.: Quality Central For the Food Industry, AVI, 1970.
  • [9] Thompson E., Kelly J.: Vegetable Crops, New York 1957, 5444.
  • [10] Zawiertajło T.F.: Selekcja sacharnoj kukuruzy na kaczestwo zierna. Kiszyniew 1980, wyd. Akademia Nauk Mołdawskiej SRR.
  • [11] Angelus W.: Kukurydza cukrowa. Szczegółowa uprawa warzyw. PWRiL 1973, 615.
  • [12] Gardwood D. L., Mc Ardle F. J.: J. Amer. Soc. Hort. Sci. 1976, 101, 4, 400.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-804c6f47-86b8-4633-a722-67b3153b0447
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.