PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 32 | 2 |

Tytuł artykułu

Zawartosc rteci w grzybach jadalnych na terenie Wdzydzkiego Parku Krajobrazowego

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Zbadano zawartość rtęci ogółem w kapeluszach i trzonach grzybów jadalnych, takich jak: borowik szlachetny, podgrzybek brunatny, maślak zwyczajny, maślak pstry, maślak sitarz, gąska zielonka, gąska niekształtna (siwa), zasłonak kleisty, gąsówka mglista i gołąbek jadalny, zebranych na terenie Wdzydzkiego Parku Krajobrazowego w latach 1995-1996. Przedstawiono dostępne z piśmiennictwa dane o stopniu skażenia rtęcią grzybów z rodzaju borowik Boletus i podgrzybek Xerocomus.
EN
Mercury concentration was determined in the caps and stalks of nine species of edible mushrooms collected at the area of Wdzydzki Landscape Park in 1995-96. The mushroom species examined were: king bolete Boletus edulis, bay bolete Xerocomus badius, slippery Jack Suillus luteus, variegate bolete Suillus variegatus, European cow bolete Suillus bovinus, sandy knight-cap Tricholomaflavovirens, gray and yellow knight-cap Tricholoma portentosum, orange slime cort Cortinarius mucosus, cloudy clitocybe Lepista nebularis and bare-toothed brittle gills Russula vesca. The method of mercury measurements was cold-vapour atomic absorption spectroscopy (CV-AAS) after wet digestion of the samples with concentrated nitric acid. King bolete showed highest mercury concentrations both in the caps and stalks, i.e. 2600 ± 2000 and 1600 ± 1200 ng/g and was followed by cloudy clitocybe with 830 ± 620 and 390 ± 260 ng/g dry weight, respectively. Mercury content of all other examined mushroom species was below 500 ng/g dry weight.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

32

Numer

2

Opis fizyczny

s.201-205,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Gdanski, 80-952 Gdansk, ul.Sobieskiego 18

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-7f6570f5-f6dc-43e5-a6b8-3728b0f390d4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.