PL
W latach dziewięćdziesiątych nie nastąpiły istotne przemiany w modelu konsumpcji produktów ogrodniczych. Spożycie owoców w gospodarstwach domowych wzrosło z 37,5 kg na 1 osobę w latach 1986-1988 do 43,7 kg w latach 1990-1994, w tym owoców południowych z 2,6 kg do 7,1 kg, zaś konsumpcja warzyw kształtowała się na podobnym poziomie - 70-73 kg. Wysoka elastyczność popytu na produkty ogrodnicze, w tym szczególnie owoce, względem podaży oraz znacznie niższa względem dochodów i cen pozwala przypuszczać, że w 2000 roku, mimo prognozowanego wzrostu dochodów realnych ludności, konsumpcja owoców i warzyw niewiele będzie odbiegać od poziomu ostatnich lat. Model spożycia owoców i warzyw w dalszym ciągu będzie wykładnią produkcji krajowej.
EN
In the nineties there have not occurred essential transformations in consumption model of horticultural products. Fruit consumption increased from 37,5 kg per person in 1986-1988 to 43,7 kg in 1990-1994 (including exotic fruits which consumption augmented from 2,6 to 7,1 kg), but vegetable consumption remaind at the similar level namely 70-73 kg. High elasticity of demand for horticultural products, especially for fruits, towards supply and much lower in relation to income and prices let suppose that in 2000, in spite of presumable increase of real income, fruit and vegetable consumption will be at almost the same level as during last years.