PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 31 | 2 cz.1 |

Tytuł artykułu

Przewlekle choroby niezakazne i metody ich prewencji. Realizacja strategii WHO 'Global strategy on diet, physical activity and health' w Polsce

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Noncommunicable disease and methods of prevention. Realization of strategy of WHO 'Global strategy on diet, physical activity and health' in Poland

Języki publikacji

PL

Abstrakty

Niedożywienie szpitalne występuje powszechnie i dotyczy większości chorych leczonych w szpitalach. Pogorszenie, i tak już upośledzonego w następstwie choroby, stanu odżywienia ma negatywny wpływ na wyniki leczenia: zwiększa częstość powikłań, śmiertelność, czas pobytu w szpitalu i koszty. Dlatego Rada Europy w roku 1999 powołała Komitet Ekspertów w celu zebrania informacji o żywieniu w szpitalach w Europie. Zdaniem ekspertów, głównymi przyczynami niedożywienia szpitalnego są: brak ściśle zdefiniowanej odpowiedzialności, brak wiedzy personelu, brak wpływu pacjentów, brak współpracy pomiędzy grupami pracowników szpitala, brak zainteresowania administracji.W celu rozwiązania problemu niedożywienia szpitalnego konieczne jest zespołowe działanie z udziałem krajowych autorytetów, wszystkich członków zespołów odpowiedzialnych za opiekę żywieniową i administracji.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

31

Numer

Opis fizyczny

s.24-28,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Żywnosci i Żywienia, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Howell J.H., Sale W.F.: The goals of medicine: setting new priorities: a Hastings Center project report. USA, Washington, Georgetown University Press, 2000, 58-72.
  • 2. World Cancer Research Fund and American Institute for Cancer Research: In: Food, nutrition and the prevention of cancer: a global perspective. BANTA, Washington, 1997, 72.
  • 3. World Cancer Research Fund: Diet and health recommendations for the prevention of cancer. WCRF, London, 1998.
  • 4. Didkowska J., Wojciechowska U., Tacikowski W., Zatoński W.: Nowotwory złośliwe w Polsce w 2000 roku. Centrum Onkologii - Instytut M. Skłodowskiej-Curie. Warszawa, 2003.
  • 5. World Health Organization: Global strategy on diet, physical activity and health. Fifty-Seventh World Health Assembly (WHA 57.1). WHO, Genewa, 22 May 2004.
  • 6. The world health report 2002. Reducing risk promoting healthy life. WHO, Genewa, 2002.
  • 7. Wolt A.M., Golditz G.A.: The costs of obesity to US. Perspective. Pharmaco-Economics, 1994, 5, 34-37.
  • 8. World Health Organization: Obesity. Preventing and managing of the global epidemic (Report of a WHO Consultation on Obesity. Geneve, 3-5 June 1997). WHO, Genewa, 1998.
  • 9. Calle E.E. i wsp.: Overweight, obesity and mortality from cancer in a prospectively studied cohort of U.S. adults. N. Engl. J. Med., 2003, 17, 1523-1538.
  • 10. Goryński P., Wojtyniak B., Kuszewski K.: Monitoring oczekiwanych efektów realizacji Narodowego Programu Zdrowia. PZH, Warszawa, 2004.
  • 11. Respondek W.: Genetyczne predyspozycje do żywieniowozależnych chorób układu krążenia. Żyw. Człow. Metab., 2002, 30, 1/2, 9-14.
  • 12. Meir J.E., Stampfer J., Hu F.B., et al.: Primary prevention of coronary heart disease in women through diet and lifestyle. N. Eng. J. Med., 2000, 1, 16-22.
  • 13. Szponar L., Rychlik E., i wsp.: Badania indywidualnego spożycia żywności i stanu odżywienia w gospodarstwach domowych. Prace IŻŻ 101. Warszawa, IŻŻ, 2003.
  • 14. Kłosiewiez-Latoszek L.: Otyłość - problem społeczny i leczniczy. Żyw. Człow. Metab., 2004, 31, 3, 281-289.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-7e6a8396-d1bc-4b76-842c-a9caad791ab1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.