1. Allen D.H., Delohery J., Baker G.: Department of Thoracic Medicine, Royal North Shore Hospital, Sydney, Australia, Monosodium L-glutamate-induced asthma. J. Allergy Clin. Immunol., 1987, 80, 4, 530.
2. Bochenek A.: Alergia pokarmowa. Nowa Med. Gastroeneterologia i Żywienie 1999, 10, 54.
3. Chandra R.K.: Food allergy: alive tiger or a paper tiger? Nutr. Res., 1999, 19, 1.
4. Filer L.J., Stegink E.D.: A report of the proceedings of a MSG workshop held August. Critical Reviews. Food Sei. Nutr., 1994, 34, 159.
5. Fuglsang G., Madsen C., Halken S., et al.: Adverse reactions to food additives in children with atopic symptoms. Allergy 1994, 49, 31.
6. Hozyasz K.: Choroby atopowe u dzieci (wybrane aspekty). Nowa Med., 2001, 1, 16.
7. International Food Information Council Foundation, Understanding Food Allergy, IFIC Review, Washington, DC 20036, August 1998.
9. Joint FAO/WHO Expert consultation on Allergenicity of Foods Derived from Biotechnology, January 2001, Food and Agriculture Organization of the United Nation (FAO), Rome, Italy, 2001, 3.
10. Kurek M., Grubska-Suchanek E., Sankowski Z.: Rozpoznawanie pseudoalergicznych objawów nietolerancji syntetycznych dodatków spożywczych i farmakoaktywnych składników pożywienia. Nowa Klinika 2000, 4, 409.
11. Kwok R.H.M.: Chinese restaurant syndromes. New Eng. Allerg. Proc., 1968, 178, 796.
12. Lucas C.D., Hallagan J.B., Taylor S.L.: The role of natural colour additives in food allergy. Adv. Food Nutr. Res., 2001, 43, 195.
13. Mygind N., Dahl R., Pedersen S., Pedersen K.T.: Alergologia (Pod red. J. Kruszewski, W. Silny), Wrocław, Wydaw. Med., 1998.
14. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 marca 2003 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu i warunków ich stosowania, Dz.U. 2003 r. Nr 87, poz. 805.
15. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2002 r. w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych. Dz.U. 2002 r. Nr 220, poz. 1856.
16. Simon R.A.: Department of Allergy and Immunology, Scripps Clinic, La Jolla, CA, Additive-induced urticaria: experience with monosodium glutamate (MSG). J. Nutr., 2000, 130, 4,1063.
17. Schwartzstein R.M., Kelleher M., Weinberger S.E., et al.: Airway effects of monosodium glutamate in subjects with chronic stable asthma. J. Asthma 1987, 24, 167.
18. Traczyk I., Gielecińska I., Szponar L.: Analiza wybranych produktów spożywczych pod kątem zawartości w nich substancji dodatkowych o potencjalnych właściwościach alergizujących. Żyw. Człow. Metab., 2001, 28, 2, 107.
19. Vally H., Thompson P.J.: Department of Medicine, The University of Western Australia and the Asthma and Allergy Research Institute Inc., Perth, Western Australia. Role of sulfite additives in wine induced asthma: single dose and cumulative dose studies. Thorax 2001, 56, 10, 763.
20. Woessner K.M., Simon R.A., Stevenson D.D.: Department of Molecular and Experimental Medicine, The Scripps Research Institute, La Jolla, CA 92037, USA, Monosodium glutamate sensitivity in asthma. J. Allergy Clin. Immunol., 1999, 104, 2 Pt 1, 305.
21. Wütrich B.: Adverse reactions to food additives. Ann. Allergy 1993, 71, 379.
22. Zagórecka E., Piotrowicz J., Kaczmarski M., Piotrowska-Jastrzębska J.: Nietolerancja substancji dodatkowych do żywności - aspekty pediatryczne. Przem. Spoż. 2000, 7, 8-10, 22.