PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 42 | 01 |

Tytuł artykułu

Wywar melasowy i jego roznorodne przeznaczenie. Czesc I

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule scharakteryzowano wywar melasowy, pod względem składu chemicznego i przydatności składników odżywczych w nim zawartych na cele paszowe. Przedstawiono możliwości zwiększenia wartości pokarmowej różnych pasz, przez uzupełnianie niskiego poziomu związków mineralnych oraz podnoszenie zawartości białka w tych paszach, stosując dodatek wywaru. Wywar melasowy użyty w żywieniu zwierząt przyczynia się do znacznych przyrostów masy ciała zarówno przeżuwaczy, jak i zwierząt monogastrycznych oraz do oszczędności pasz treściwych, zużywanych dzięki temu w mniejszych ilościach. Omówiono także możliwość utylizacji wywaru w procesie zdrożdżowania z jednoczesnym uzyskiem drożdży paszowych oraz obniżeniem wskaźników tlenowych ścieków. Został również przedstawiony sposób zagospodarowania odcieku pohodowlanego, do którego przechodzi znaczna ilość substancji organicznych.
EN
The vinasse was characterised in this article in view of its chemical content and usability of its nutritive ingredients for feeding. The possibility to increase its nutrient value of the different feed through increase of low content of the mineral componunds and increase of the protein content in these feed by adding vinasse. The vinasse used in the animal feeding contributes to the substantial gain in weight of both the ruminants as well as the monogastric animals and contributes to the saving of the nutritive fodder therefore being used in smaller amount. The utilization of vinasse in the yeast process together with the obtaining of the fodder yeast and decrease of the oxygene index of the sewer. The way of the utilization of the after process syrup to which organic compounds pass to was also presented in this article.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

42

Numer

01

Opis fizyczny

s.11-14,tab.,bibliogr.

Twórcy

Bibliografia

  • [1] Jarosz K.: Przem. Spoż. 1963, t. XVII, nr 6, s. 9.
  • [2] Jarosz M.: Przem. Ferm. i Rolny 1965, nr 12, s. 424.
  • [3] Malanowska J., Kozłowska E.: Przem. Ferm. i Rolny, 1968, nr 7, s. 10.
  • [4] Gwardys S.: Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej, 1979, nr 22, s. 5.
  • [5] Zabrodskij A.G.: Piscevaja Prom., Moskva 1972, s. 139.
  • [6] Nielepkowicz A., Kowalska H.: Streszczenie doniesień na XIV Sesję Kti ChŻ PAN, Poznań 1983, s. 95.
  • [7] Goslich V., Schneider L.: Die Branntweinwirtschaft, 1987, nr 3, s. 30.
  • [8] Sobczak E., Radziszewski Z., Misiura S.: Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 1982, nr 7, s. 5-8.
  • [9] Janicki J., Szebiotko K., Piasecki M.: Przem. Ferm. i Rolny, 1965, nr 1, s. 4-8.
  • [10] Bereszlajn A., Bykowski W.: Spirtowaja promyszlennost 4, 26, 1959.
  • [11] Sobczak E., Kulasek G.W.: Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 1982, nr 8, s. 14-16.
  • [12] Pickering E.C.: Proc. Nutr. Soc., 1965., nr 24, s. 73.
  • [13] Krzyżaniak D.: Przem. Ferm. i Owoc.- -Warz., 1979, nr 2, s. 32-33.
  • [14] Sobczak E.: Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 1990, nr 11-12, s. 19-22.
  • [15] Krzyżaniak D.: Przem. Ferm. i Owoc.- -Warz., 1979, nr 6, s. 42.
  • [16] Jarosz K, Łęczyński B.: ,,Poradnik gorzel- nika", Wyd. NOT-SIGMA, W-wa 1985.
  • [17] Sobczak E., Kulasek G.N.: Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 1982, nr 11-12, s. 11-14.
  • [18] Radziszewski Z., Sobczak E.: Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 1985, nr 10, s. 10-11.
  • [19] Gwardys S., Kokuszko Z., Kosiek E., Włodarczyk Z.: Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 1988, nr 3, s. 7, 9.
  • [20] Macher L.: Die Alkohol-Industrie, 1966, nr 1, s. 14-15, nr 2, s. 51-54.
  • [21] Malanowska J., Kozłowska E.: Przem. Ferm. i Rolny, 1968, nr 7, s. 10-12.
  • [22] Kozłowska E., Malanowska J.: Przem. Ferm. i Rolny, 1965, nr 11, s. 388-390.
  • [23] Czyżyk W.: Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 1980, nr 10, s. 25.
  • [24] Kramarz M., Ziobrowski J.: Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 1985, nr 4, s. 19-21.
  • [25] Cibis E., Zmaczyński K.: Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 1990, nr 3, s. 6-8.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-7d0630ea-b4de-44fd-8c23-0f35db8df614
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.