PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 07 | 1 |

Tytuł artykułu

Changes of spectral properties in faba bean [Vicia faba] proteins upon storage

Warianty tytułu

PL
Zmiany wlasciwosci spektralnych frakcji bialkowych bobiku pod wplywem przechowywania

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The purpose of this study was to characterize some changes of spectral properties of proteins in raw and stored Tibo faba bean seeds. The work presents some characteristic elements of albumins and globulins conformation. Investigations were based on ultraviolet and infrared spectrophotometries. It was shown that faba bean proteins exist in different conformation structures. Chromatographic and spectral analyses confirm our earlier suggestions, that they are nucleo- and glycoprotein complexes. The storage caused partial conformational structure changes of faba bean albumins and globulins.
PL
Badaniom poddano białka bobiku z nasion uzyskanych po zbiorze oraz przechowywanych [Darewicz et al, 1996]. Badania elementów konformacji białek albumin i globulin przeprowadzono przy wykorzystaniu spektrofotometrii w ultrafiolecie i podczerwieni. W celu stwierdzenia obecności kwasów nukleinowych w albuminach i globulinach poddano je hydrolizie kwasem mrówkowym, a następnie badaniom spektrofotometrycznym w UV Monosacharydy albumin i globulin identyfikowano w toku chromatografii cienkowarstwowej. Przeprowadzone badania wykazały, że białka bobiku podczas procesów przechowywania uległy szeregowi przemian o charakterze zmian konformacyjnych. Widmo w UV albumin bobiku miało charakterystyczny dla białek kształt dzwonowy z maksimum absorbancji przy 275 nm (rys. 2). Nie miało takiego kształtu widmo w UV globulin (rys. 3). Zaobserwowany wzrost wartości absorbancji przy 260 nm, zarówno w przypadku albumin jak i globulin pozwalał sądzie o obecności kwasów nukleinowych w tych białkach. Obecność kwasów nukleinowych we frakcji albuminowej i globulinowej próbowano potwierdzić na podstawie analizy ich widm w IR (rys. 1, tab. 1). Badania te potwierdziły także obecność monosacharydów w albuminach i globulinach bobiku a także dowiodły występowania tych białek w różnych układach konformacyjnych (tab. 1). Występowanie zmian konformacyjnych w obrębie albumin i globulin wykazała również analiza widm różnicowych w UV (rys. 4).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

07

Numer

1

Opis fizyczny

s.51-58,wykr.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, Pl.Cieszynski 1, 10-718 Olsztyn
autor
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-7b405643-a4ef-490c-a024-1076a6425262
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.