EN
The aim of present study was to evaluate the effects of five experimental starters on the growth rate, survival, development, and morphological changes in the digestive systems of common carp, Cyprinus carpio L., larvae reared under controlled conditions. The starters tested were based on fish hydrolysate and blood meal (diets K, KL, and KLP), fish meal and blood meal (diet KR), and fish meal, blood meal, and fish hydrolysate (diet KHR). Starters KL and KLP were supplemented with intestine lyophilisate obtained from market-sized carp (as a source of digestive enzymes) while a probiotic (mixture of lyophilized lactic acid bacteria) was added to starter KLP. Start-feeding common carp larvae of an average body mass of 2.32 mg and total length (LT) of 6.58 mm were used for the test. The stocking density per tank (volume of 20 dm3) was 100 fish. After 14 days of feeding, the highest average survival (62.9%) was obtained on the KLP diet, while the lowest (11%) was noted on the KR feed. The body total length of carp larvae ranged from 7.83 mm (KR diet) to 8.77 mm (KL diet). In the K, KL, and KLP groups, the final body mass of carp larvae was 48-49 mg, while in the KR and KHR it was 22 mg. Normal digestive tract development was observed in the carp fed the KL and KLP diets.
PL
Celem prezentowanych badań było określenie wpływu skarmiana pięciu starterów doświadczalnych na wzrost, przeżywalność oraz rozwój i zmiany morfologiczne przewodu pokarmowego u larw karpia, Cyprinus carpio L., podchowywanych w warunkach kontrolowanych. Startery podawane rybom w teście wzrostowym zostały wykonane na bazie hydrolizatu białka rybnego i mączki z krwi (diety K, KL oraz KLP), mączek rybnej i z krwi (dieta KR), mączek rybnej i z krwi oraz hydrolizatu białka rybnego (dieta KHR). Ponadto startery KL i KLP wzbogacono dodatkiem liofilizatu jelit dorosłych karpi (jako źródła enzymów trawiennych), a do startem KLP dodano także probiotyk (mieszaninę liofilizowanych bakterii kwasu mlekowego) (tab. 1.). Podstawowy skład chemiczny i skład aminokwasowy diet doświadczalnych był wyrównany - 55% białka ogólnego, 14,6% tłuszczu (tab. 2). W teście wzrostowym wykorzystano larwy karpia w stadium przechodzenia na odżywianie pokarmem egzogennym o średniej masie 2,32 mg i długości ciała (l.t.) 6,58 mm, przy obsadzie 100 sztuk na zbiornik o objętości 20 dm3. Po 14 dniach podchowu najwyższą średnią przeżywalność (62,9%) odnotowano w grupie żywionej starterem KLP, natomiast najniższą (11%) u ryb karmionych starterem KR. Długość ciała larw mieściła się w zakresie od 7,83 mm (ryby żywione dietą KR) do 8,77 mm (dieta KL). W grapach otrzymujących startery K, KL i KLP końcowa masa larw karpia wynosiła 48-49 mg, podczas gdy w grapach KR i KHR tylko 22 mg (tab. 3). W momencie rozpoczęcia eksperymentu jelito larw karpia wyścielone było przez pojedynczy nabłonek walcowaty (rys. 1A, IB). W trakcie rozwoju larw jelito powiększyło swą długość i uległo znacznemu pofałdowaniu. Najdłuższe fałdy błony śluzowej środkowego odcinka jelita występowały u larw żywionych dietą KL, a najkrótsze u larw żywionych dietą K (tab. 3, rys. 2). U larw żywionych dietami KL, KLP oraz K obserwowano wyższe fałdy nabłonka śluzówki w tylnym odcinku jelita w porównani z wysokością fałd nabłonka śluzówki larw karpia żywionych dietami KR i KHR (tab. 3, rys. 3). W hepatocytach wątroby larw żywionych dietą KR obserwowano większe obszaiy cytoplazmy magazynujące glikogen w porównaniu z pozostałymi grupami żywieniowymi (rys. 4). Na podstawie obserwacji histologicznych w 14 dniu eksperymentu stwierdzono znacznie mniejszą wysokość fałd błony śluzowej na całej długości jelita u larw żywionych dietami KR i KHR (rys. 5B, 5D). Ponadto zmniejszyła się wielkość i liczba wakuol w nadjądrowych powierzchniach enterocytów zarówno wskazujących na absorpcję lipidów (enterocyty środkowej części jelita), jak i białek (entrocyty tylnej części jelita) (rys. 5B, 5D). W hepatocytach larw żywionych dietami K, KL i KLP magazynowanie glikogenu i lipidów pozostawało na podobnym poziomie, natomiast u larw żywionych dietami KR i KHR znacznie zmniejszyła się średnica hepatocytów (tab. 3), w których obserwowano wokół jąder niewielką ilość cytoplazmy (rys. 6). Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że startery wykonane na bazie hydrolizowanego białka rybnego wzbogacone liofilizatem przewodu pokarmowego karpi oraz probiotykiem wpływają korzystnie na rozwój, przeżywalność oraz tempo wzrostu larw karpi.