PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 37 | Supl. |

Tytuł artykułu

Wplyw miejsca zamieszkania na preferencje i spozycie zywnosci

Warianty tytułu

EN
Influence of living place on the food preferences and eating frequency

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wykazano, że region i wielkość miejsca zamieszkania miały istotny wpływ na zróżnicowanie preferencji i częstotliwość spożycia wybranych produktów spożywczych. Produkty mięsne wysokotłuszczowe i słodycze były znacznie wyżej preferowane przez mieszkańców Wielkopolski niż mieszkańców innych regionów. Największe różnice w spożyciu obserwowano w spożyciu warzyw; najczęściej spożywane były one w Wielkopolsce i na Pomorzu Zachodnim, najrzadziej - w Małopolsce i na Warmii. Mieszkańcy wsi rzadziej niż dużych miast spożywali owoce, produkty mleczne i warzywa, natomiast częściej produkty zbożowe.
EN
Food preferences and food consumption were investigated among 9339 subjects of different socio-economic profile and living place. The living place substantially influenced the food preferences. The rich fat meat and sweets were preferred by residents of Wielkopolska to higher extent than by residents of other regions. The highest differences in eating frequency were observed for vegetables which were often in Wielkopolska and western Pomorze, and seldom - in Małopolska and Warmia regions. The people living in the country less often than those living in towns consumed fruit, dairy products and vegetables, and more often - cereals.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

37

Numer

Opis fizyczny

s.51-57,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Morska, Gdynia

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-79fe7e0b-920f-47fa-a876-fbf8c726afdf
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.