PL
W latach 1996–1999, w trzech różnych miejscowościach: na glebie płowej właściwej (Minikowo), czarnoziemie leśno-łąkowym (Lipie) i madzie nadwiślanej (Kokocko) (woj. kujawsko-pomorskie) badano wpływ tradycyjnej uprawy buraka cukrowego i z siewu w mulcz gorczycy białej i rzodkwi oleistej na wschody i plony. Uprawa buraka cukrowego na mulczu z gorczycy białej i rzodkwi oleistej wpłynęła na obniżenie wschodów i obsady roślin, nie miała natomiast istotnego wpływu na plon korzeni i cukru technologicznego w porównaniu do obiektu z tradycyjną uprawą. Miejscowości oraz lata badań różnicowały istotnie wschody, obsadę buraków oraz plon korzeni i cukru technologicznego. Najwyższe plony uzyskano przy uprawie buraka na czarnoziemie leśno-łąkowym (Lipie), wschody i końcową obsadę na madzie (Kokocko). Najkorzystniejsze warunki dla wschodów, obsady i plonu korzeni buraka cukrowego wystąpiły w roku 1998, a dla technologicznego plonu cukru w roku 1999.
EN
In 1996–1999, field emergence, plant population and yield of sugar beet cultivated with traditional method and on mulch with white mustard and oil radish were evaluated. Experiments were carried out at three locations of the kujawsko-pomorskie voivodship: Minikowo — on grey podsolic soil, Lipie — on chernozem soil and Kokocko — on alluvial soil. White mustard mulch and oil radish mulch caused the decrease of emergence and beet stand but had no effect on root and recoverable sugar yield in comparison to traditional cultivation system. Locations and test years differentiated significantly emergence, beet stand, root and recoverable sugar yields. The highest yields were obtained on chernozem soil (Lipie), but emergence and final beet stand on alluvial soil (Kokocko). The most favourable conditions for emergence, beet stand and root yield were in 1998 and for recoverable sugar in 1999.