PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 06 | 3 |

Tytuł artykułu

Chemical starch modification in the field of microwaves. III. Reaction of potato starch with carboxyamides and carboxylic esters

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Chemiczna modyfikacja skrobi w polu mikrofalowym. III.Reakcje skrobi ziemniaczanej z amidami i estrami kwasow karboksylowych

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The acylation of starch was successfully attempted on its microwave heating with carboxyamides (formamide, dimethylformamide, urea, phthalimide) and carboxylic esters (ethyl benzoate and dimethyl phthalate). The high energy irradiation was required for these reactions. Products of increased hydropho- bicity and water binding capacity were obtained in a short time reaction.
PL
Przeprowadzono acylowanie skrobi ziemniaczanej, ogrzewając ją w polu mikrofalowym z amidami (formamid, dimetyloformamid, mocznik, ftalimid) lub estrami (benzoesan etylu, ftalan dimetylowy). Krótkotrwałe reakcje przebiegają pod wpływem promieniowania o wysokiej energii. W porównaniu z wyjściową skrobią, otrzymane produkty są bardziej hydrofobowe i lepiej chłoną wodę. Sensoryczne właściwości skrobi ogrzewanej bez dodatku amidów i estrów oraz z dodatkiem tych związków podają tablice 1-3. W kolejnych tablicach podano wyniki badań kalorymetrycznych metodą skanningowej kalorymetrii różnicowej, pH wodnych roztworów otrzymanych produktów, rozpuszczalność w wodzie, zdolność wiązania wody oraz lepkość i gęstość. Spośród amidów nie reagował ftalimid, natomiast najłatwiej reagował mocznik, sieciując skrobię. Estry reagowały słabo.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

3

Opis fizyczny

s.25-30,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, 31-120 Krakow, al.A.Mickiewicza 21
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-790c97d7-6820-4638-abfc-b3987a9f43b5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.