PL
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, zwłaszcza długołańcuchowe - kwas eikozapenta- i dokozaheksaenowy (EPA i DHA), wywierają silny, pozytywny wpływ na zdrowie. Spożycie ich jest jednak zbyt niskie, co sprzyja rozwojowi wielu chorób. Obecnie zaleca się zwiększenie ich spożycia, a jedynym ich źródłem w diecie są ryby. Sposobem podniesienia udziału tych kwasów tłuszczowych w diecie, bez radykalnych zmian nawyków żywieniowych, jest wzbogacanie często spożywanych produktów spożywczych przez dodatek nieuwodornionego oleju rybiego. Celem pracy było ustalenie zadowalającego (pod względem sensorycznym i żywieniowym) poziomu wzbogacenia tłuszczów do smarowania pieczywa (margaryna kubkowa i mieszanina masła z olejem roślinnym) w EPA i DHA, stosując dodatek oleju rybiego w formie dwóch preparatów (ROPUFA - 30% i MARITEX - 10% EPA, DHA) oraz zbadanie ich stabilności (sensorycznej i chemicznej) w czasie przechowywania. Stwierdzono, że bez istotnego pogorszenia jakości sensorycznej, wzbogacanie tłuszczów do smarowania pieczywa możliwe jest na poziomie do ok. 1% EPA, DHA (tj. 3% ROPUFA, 8% MARITEX), co pozwala na znaczne podniesienie ich jakości zdrowotnej. W przypadku wzbogaconej margaryny posmak rybi wzrastał w końcowym okresie przechowywania (6-9 tydzień), dlatego czas ten powinien być skrócony. Średnia dzienna porcja wzbogaconych tłuszczów do smarowania pieczywa (25-30 g/dzień) może dostarczyć 0,2-0,3 g EPA, DHA znacznie poprawiając jakość zdrowotną diety.
EN
Polyunsaturated fatty acids omega-3, especially long chain - eicosapenta- and docosahexaenoic acid (EPA and DHA), exert strongly positive health influence. However intake of these fatty acids is usually too low that increases risk of many diseases. Nowadays intake elevation of EPA and DHA is commonly recommended and only one dietary source of them are fish. New way of that elevation without radical changes of eating patterns is enrichment of regular consumed foods wit unhydrogenated fish oil. The aim of this study was to establish acceptable (sensory and nutritionally) enrichment level of table fat spreads (soft margarine MR and mix of butter and vegetable oil OM) with EPA and DHA by inclusion of fish oils (ROPUFA - 30% EPA, DHA and MARITEX - 10%) and evaluation of enriched spreads stability (sensory and chemical) during storage. It was shown that without significant decrease of sensory quality, table fat spreads enrichment was possible up to 1% EPA, DHA (i.e. 3% ROPUFA, 8% MARITEX), that elevated theirs nutritional quality. In case of enriched margarine fishy flavour increased between 6 and 9 week of storage therefore its storage time should be reduced. Daily portion (25-30 g/day) of fat spreads enriched on estabilhed level may provide 0,2-0,3 g EPA, DHA significantly increasing its level in the diet above those eaten normally.