PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 08 | 1-2 |

Tytuł artykułu

Energetyczno-ekonomiczne aspekty procesu schladzania poltusz bydlecych przy zastosowaniu elektrostymulacji wysokonapieciowej

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
In this paper the reults of research work related to the energy consumption process of the beef meat chilling have been shown. According to the heat balance of the cold room the author has stated that the main factors wchich caused the costs of the beef meat chilling process were: the temperature of the cold room surrounding and the average temperature of beef half carcasses at which the chilling process was started. These values depend on the temperture of the season. According to the results obtained the possibility of cutting the costs of the beef half carcasses chilling proces and reducing of the meat ullages as a consequence of applying the electrostimulation process and fast chilling methods, have been found.
EN
In this paper the reults of research work related to the energy consumption process of the beef meat chilling have been shown. According to the heat balance of the cold room the author has stated that the main factors wchich caused the costs of the beef meat chilling process were: the temperature of the cold room surrounding and the average temperature of beef half carcasses at which the chilling process was started. These values depend on the temperture of the season. According to the results obtained the possibility of cutting the costs of the beef half carcasses chilling proces and reducing of the meat ullages as a consequence of applying the electrostimulation process and fast chilling methods, have been found.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

08

Numer

1-2

Opis fizyczny

s.46-50,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, 10-957 Olsztyn-Kortowo, bl.21
autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, 10-957 Olsztyn-Kortowo, bl.21
autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, 10-957 Olsztyn-Kortowo, bl.21
autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, 10-957 Olsztyn-Kortowo, bl.21

Bibliografia

  • 1. Budny J., Piechocki J., Piskunowicz W.: Energochłonność wychładzania półtusz wołowych i wieprzowych. Chłodnictwo, 10: 20-27. 1987.
  • 2. Budny J., Cierach M., Żywica R.: Niektóre efekty zastosowania wysokonapięciowej elektrostymulacji półtusz bydlęcych. Gosp. Mięs., 5: 22-24. 1995.
  • 3. Postolski J.: Wpływ technologii schładzania i zamrażania mięsa na jego przemiany pośmiertne i walory użytkowe. Chłodnictwo, 10: 25. 1987.
  • 4. Pyrcz J.: Wpływ skurczu chłodniczego na fizykochemiczne i sensoryczne właściwości mięsa zwierząt rzeźnych. Chłodnictwo, 6: 20. 1980.
  • 5. Żywica R.: Energetyczno-organizacyjne aspekty zastosowania nowej konstrukcji wysokonapięciowego elektrostymulatora mięsa. AR-T Olsztyn. Praca doktorska, (maszynopis). 1994.
  • 6. Żywica R., Budny J., Cierach M.: Wybrane aspekty zastosowania nowej konstrukcji wysokonapięciowego elektrostymulatora tusz bydlęcych. Gosp. Mięs., 6: 26-28. 1995.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-77e9d374-e913-4f08-962e-69f1d218a671
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.