PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 23 | 1 |
Tytuł artykułu

Meat traits and meat chemical composition in hybrids of Graylag [Anser anser L.] with White Koluda and Slovakian geese

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Evaluated were the meat production traits of hybrid males and females derived from four-way (threebreed) crossing of Graylag (Gr), White Kołuda (WK) and Slovakian (Sl) geese. Parental males and females were similar within a group, but differed between groups in the direction (type) of crossing the parents. The greatest values of meat production traits, except for meat and fat content of carcass,were characteristic of 12- and 24-week-old SlGrWKSl’SlGrWKSl hybrids (group II). The direction (type) of crossing was shown to affect the values of meat traits in the hybrid geese. This trend was conspicuous in 24-week-old offspring of four-way crosses.WKGrSlSl’WKGrSlSl hybrids (group III) reflected a positive effect of WK males, while SlWKGrSl’SlWKGrSl (group IV) a negative effect of Sl males on body dimensions of the offspring. Good results of body weight, weight of carcass with neck, dressing percentage and elements content of carcass were achieved by 24-week-old hybrids of both sexes from group I (GrWKSlSl’GrWKSlSl) and group II (SlGrWKSl’S1GrWKSl). The Wright of breast and leg muscles was significantly and positively correlated with all the body dimensions analysed. Per cent of breast and leg muscles was significantly and positively correlated only with breast bone length and thickness of skin with subcutaneous fat. Simple correlation coefficients between carcass elements and body dimensions in the offspring of four-way crosses justify using them to raise hybrid Graylag geese. When compared to the other Polish geese breeds and varieties, breast muscles of hybrid Graylag geese contained less water, protein and fat and more ash, while leg muscles contained similar per cent of water, slightly less protein, and more fat and ash.
PL
Oceniono cechy mięsne mieszańców samców i samic, po gęsiorach będących poczwórnymi mieszańcami gęsi gęgawych (Gr), białych kołudzkich (WK) i słowackich (Sl), krzyżowanych z podobnymi poczwórnymi mieszańcami. Samce i samice w grupach różniły się od siebie tylko kierunkiem krzyżowania komponentów rodzicielskich. Stwierdzono, że największe wartości cech mięsnych, z wyjątkiem procentowego udziału mięsa i tłuszczu w tuszce, cechują 12- i 24-tygodniowe gęsi mieszańce SlGrWKSl´SlGrWKSl (grupa II). Wykazano wpływ kierunku krzyżowania na wartość cech mięsnych ocenianych mieszańców, co wystąpiło wyraźnie u 24-tygodniowego potomstwa. U mieszańców WKGrSlSl´WKGrSlSl (grupa III) zaznaczył się dodatni wpływ samców WK, a u SlWKGrSl´SlWKGrSl (grupa IV) ujemny wpływ samców Sl na wymiary ciała potomstwa. Dobre wyniki pod względem masy ciała i masy tuszki z szyją oraz wydajności rzeźnej, a także procentowego udziału elementów w tuszce, uzyskały 24-tygodniowe mieszańce obojga płci – GrWKSlSl´GrWKSlSl (grupa I) i SlGrWKSl´SlGrWKSl (grupa II). Mieszańce te najlepiej nadają się do hodowli.Masa mięśni piersiowych i mięśni nóg była istotnie i dodatnio skorelowana ze wszystkimi badanymi wymiarami ciała. Natomiast procentowy udział mięśni piersiowych i nóg w tuszce, był w podobny sposób skorelowany tylko z długością mostka i grubością skóry z tłuszczem podskórnym. Współczynniki korelacji prostej stwierdzone między elementami tuszki a wymiarami ciała potomstwa mieszańców poczwórnych, świadczą o możliwości wykorzystania tych zależności w hodowli prowadzonej z udziałem gęsi gęgawych i słowackich. Mięśnie piersiowe mieszańców z dziką gęsią gęgawą, gęsią białą kołudzką i gęsią słowacką zawierały, w porównaniu z mięśniami gęsi krajowych ze stad zachowawczych, mniej wody, białka i tłuszczu, a więcej popiołu, podczas gdy mięśnie nóg miały tyle samo wody, nieznacznie mniej białka, ale więcej tłuszczu i popiołu. W dalszej pracy należy zwrócić baczniejszą uwagę na budowę i skład chemiczny mięsa.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
23
Numer
1
Opis fizyczny
p.15-32,ref.
Twórcy
autor
  • University of Technology and Agriculture, Mazowiecka 28, 85-084 Bydgoszcz, Poland
autor
autor
Bibliografia
  • 1. FARUGA A., MAJEWSKA T., 1978 – Ocena wartości rzeźnej i jakości mięsa gęsi po drugim, trzecim i czwartym roku nieśności (Slaughter value and meat quality of geese after second, third an fourth Lear of egg laying). In Polish with English summary. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie 15, 131-138.
  • 2. FARUGA A., MAJEWSKA T., MACURA J., 1982 – Użytkowość i pomiary zoometryczne rosnących gęsi biłgorajskich, białych włoskich i ich obustronnych mieszańców (The performance and measurements of growing Biłgorajska and Italian geese and their reciprocal crosses). In Polsh with English summary. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie 24, 153-162.
  • 3. FORTIN A., GRUNDER A.A., CHAMBERS J.R., HAMILTON R.M.G., 1983 – Live and carcass characteristics of four strains of male and female geese slaughtered at 173, 180, and 194 days of age. Poultry Science 61, 1217-1223.
  • 4. GRAU R., HAMM R., 1952 – Eine einfache Methode zur Bestimmung der Wasserbindung im Fleisch. Fleischwirtschaft 4, 295-297.
  • 5. HROUZ J., 1988 – Growth and development of Bohemian geese (Anser anser). British Poultry Science 29 (1), 53-61.
  • 6. JEROCH H., SCHUBERT R., 1977 – Einfluss des Schlachtalter von Jungmastgänsen auf Mast parametr Schlachtkörperzusamensetzung. Fleischertrag und Nährstoffgehalt des Fleisches. Tierzucht 20 (1), 41-45.
  • 7. KIEŁCZEWSKI K., 1992 – Pakiet statystycznych programów komputerowych (Package of Statistical Computer Programs). National Research Institute of Animal Production, Zakrzewo (Poland).
  • 8. MAZANOWSKI A., 2001 – Wpływ obukierunkowego krzyżowania mieszańców gęsiorów lub gęsi białych kołudzkich i gęgawych ze słowackimi na cechy mięsne potomstwa (Effect of reciprocal crossing of White Kołuda and Graylag ganders or geese with Slovakian on meat traits of progeny).In Polsh with English summary. Roczniki Naukowe Zootechniki 28 (2), 59-76.
  • 9. MAZANOWSKI A., CHEŁMOŃSKA B., 2000 – The effects of reciprocal crossing of White Kołuda and Greylag crossbred geese with Slovakian geese. Annals of Animal Science 27 (40), 85-103.
  • 10. MAZANOWSKI A., DZIADEK K., 2002 – Ocena cech mięsnych mieszańców poczwórnych gęsi uzyskanych z obukierunkowego krzyżowania mieszańców z udziałem gęgawych z gęsiorami lub gęsiami słowackimi (Evaluation od meat traits in quadruple crosses of geese derived from reciprocal crossing of Graylag geese crossbreds with Slovakian ganders or geese). In Polish with English summary.Roczniki Naukowe Zootechniki 29 (1), 121-135.
  • 11. MAZANOWSKI A., DZIADEK K., 2003 – Traits of Graylag, White Kołuda and Slovakian goose crossbreds relative to direction of crossing. Annals of Animal Science 3 (1), 165-183.
  • 12. MAZANOWSKI A., DZIADEK K., ADAMSKI M., 2002 – Cechy reprodukcyjne i mięsne mieszańców potrójnych z udziałem gęsi gęgawych (Reproductive and meat traits of triple crosses with Graylag geese). In Polish with English summary. Roczniki Naukowe Zootechniki 29 (1), 105-120.
  • 13. PINGEL H., 1990 – Genetics of growth and meat production in waterfowl. In: Poultry Breeding and Genetics. (R.C. Crawford, ed.). Elsevier, Amsterdam, pp. 691-704.
  • 14. PUCHAJDA H., 1991 – Kształtowanie się cech użytkowych i ich paramertów genetycznych w stadzie zachowawczym gęsi biłgorajskich (Productive traits and their genetic parametres in conservative herd of Bilgoray geese). In Polsh with English summary. Acta Academiae Agriculturae ac Technice Olstenensis 34 (406), 3-58.
  • 15. PUCHAJDA H., FARUGA A., 1980 – Badanie jakości mięsa młodych gęsi włoskich, kartuskich, zatorskich, biłgorajskich i suwalskich (Meat quality of young Italian, Kartuskie, Zatorskie, Biłgorajskie,and Suwalskie geese). In Polish with English summary. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie 20, 135-141.
  • 16. ROMANOV M.N., 1999 – Goose production efficiency as influenced by genotype, nutrition and production systems. World’s Poultry Science Journal 55 (3), 280-294.
  • 17. ROSIŃSKI A., 2000 – Analiza bezpośrednich i skorelowanych efektów selekcji w dwóch rodach gęsi (Analysis of direct and correlated effects of selection in two goose strains). In Polish with English summary. Roczniki Akademii Rolniczej w Poznaniu 309, 5-107.
  • 18. SCHNEIDER K.H., 1988 – Zu eingen Problemen der Zűchtung auf Mast und Schlachtleistung bei Gänsen. Tierzucht 42 (9), 430-432.
  • 19. SMALEC E., 1991 – Zróznicowanie gęsi rezerwy genetycznej pod względem cech użytkowych i polimorfizmu białek surowicy krwi (Variability of goose reserve in respect of performance traits and serum protein polymorphism). In Polish with English summary. Zeszyty Naukowe Drobiarstwa 3, 3-87.
  • 20. STEVENSON M.H., 1985 – Effects of diets of varying energy concentrations on the growth and carcase composition of geese. British Poultry Science 26 (4), 493-504.
  • 21. WAWRO E., BOCHNO R., WAWRO K., JANISZEWSKA M., 1985 – Zastosowanie równań regresji wielokrotnej do oceny umięśnienia i otłuszczenia gęsi włoskich, kubańskich i mieszańców tych ras (The application of multiple regression equations in evaluating the muscularity and adiposity of Italia and Cuban geese and of crosses between those breeds). In Polish with English summary. Prace i Materiały Zootechniczne 34, 77-88.
  • 22. WĘŻYK S., 1984 – Zűchterische probleme bei der Gänsefleischproduktion. Wyniki Prac Badawczych Zakładu Hodowli Drobiu Instytutu Zootechniki 10, 23-35.
  • 23. ZIOŁECKI J., DORUCHOWSKI W., 1989 – Metody oceny wartości rzeźnej drobiu (Methods of evaluation poultry slaughter value). In Polish. Published by COBRD Poznań, Poland, pp. 1-22.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-7556f49d-7ca9-40f9-8044-488b34fd13f4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.