PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 03 | 2 |
Tytuł artykułu

Ocena jakosci nowych linii pszenicy twardej na podstawie charakterystyki bialek gliadynowych i gluteninowych w warunkach stosowania zroznicowanego nawozenia azotem

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Estimation of quality of new lines of durum wheat on the basis of gliadin and glutenin characterization under conditions of different nitrogen fertilization supply
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem badań była charakterystyka elektroforetyczna białek gliadynowych i gluteninowych oraz określenie zawartości białka i glutenu mokrego w ziarniakach 4 linii Triticum durum Desf. w warunkach zróżnicowanej podaży azotu. Na podstawie rozdziałów elektroforetycznych frakcji gliadyn (A-PAGE) stwierdzono, że wszystkie linie zawierały podjednostki γ-45 i γ-42. Obserwowano wyraźnie intensywniejsze wybarwienie podjednostek na elekroforegramach gliadyn z obiektów z dwukrotnie zwiększoną podażą azotu. Określając procentowy udział genotypów na podstawie polimorfizmu białek gliadynowych, stwierdzono brak wyrównania genetycznego badanych linii. Ocena jakościowa odmian, na podstawie identyfikacji podjednostek gluteninowych (SDS-PAGE), wykazała, że badane linie zawierały locus Glu-Al w kombinacji nuli. Spośród badanych linii najwyższą zawartością białka i glutenu charakteiyzowała się linia LGR 899/62a. W wypadku wszystkich badanych linii stwierdzono wyższą zawartość białka i glutenu po zastosowaniu 180 kgN ˣ ha-1
EN
The aim of the studies was the electrophoretic characterization of gliadin and glutenin proteins and evaluation of protein and wet gluten contents in kernels of 4 Triti- cum durum Desf. lines under conditions of different nitrogen supply. On the basis of electrophoretic separation of gliadin fraction (A-PAGE) it was found that all lines contained γ-45 and γ-42 subunits. Clearly more intensive dying of sub-units on electrophoregrams of gliadins from objects with two times higher nitrogen supply, was observed. Evaluating the percentage of genotype share on the basis of gliadin protein polymorphism, lack of genetic uniformity of studied lines was found. Qualitative assessment of varieties - on the basis of glutenin subunit identification (SDS-PAGE) - revealed that studied lines contained Glu-Al locus at null combination. Among the studied lines, LGR 899/62a line was characterized with the highest protein and gluten contents. In the case of all the studied lines, higher protein and gluten contents after application of 180 kg N ˣ ha-1 was observed.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
03
Numer
2
Opis fizyczny
s.147-155,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Chemii, Akademia Rolnicza w Lublinie, ul.Akademicka 15, 20-950 Lublin
autor
Bibliografia
  • Autran J.C., Bourdet A., 1975. L’identification des variétés de blé: Etablissement d’un tableau généralde détermination fondésur le diagramme électroforétique des gliadines du grain. Ann. Amélior. Plant. 25 (3), 277-311.
  • Branlard G., 1987. Prediction on the bread wheat quality from HMW glutenin and gliadins gluten proteins. Proc. of the 3rd Intern. Workshop, Budapest, 604-612.
  • Brzeziński W., 1993. Katalog elektroforetyczny pszenic polskich. Słupia Wielka. 54, 10-11.
  • Brzeziński W., Van Gelder W.M.J., Mendelewski P., Kolster P., 1989. Polyacrylamide gel electrophoresis of wheat gliadins: the use of a moving boundary for improved resolution. Euphy- tica 40, 207-212.
  • Brzeziński W., Łukaszewski A.J., 1998. Allelic variation at the Glu-1, Sec-2 and Sec-3 loci in winter triticale. Proc. 4th Int. Triticale Symp. Red Deer. Alberta, 2, 6-12.
  • Makarska E., Kowalczyk A., 2000. Analiza elektroforetycznej oceny frakcji glutenin ziarniaków Triticum durum Desf. na tle wybranych testów jakościowych. 31 Sesja Nauk. KTiCHŻ PAN, Poznań, 12.
  • Makarska E. Szwed-Urbaś K., 2000. Analiza składu wysokocząsteczkowych podjednostek glute- ninowych ziarniaków Triticum durum Desf. i Triticum aestivum ssp. vulgare L. 36 Zjazd P.T. Bioch. Poznań, 108.
  • Obuchowski W., 2000. Ocena jakości surowców zbożowych wykorzystywanych do produkcji makaronu. Przegl. Zboż.-Młyn. 1, 32-34.
  • Payne P., Nightingale M., Krattiger A. Holt L., 1987. The Relationship between HMW glutenin subunit composition and the bread-making quality of British-grown wheat varieties. J. Sci. Food Agric. 40, 51-65.
  • Payne P., Lawrence G., 1983. Catalogue of alleles for the complex gene loci GluAl, GluBl, GluDl, which code for high-molecular-weight subunits of glutein in hexaploid wheat. Cereal Res. Commun. 11, 1, 29-35.
  • Poperella F.A., Sobko T.A., 1987. Genetika gliadina ozimoj miagkoj pszenicy. Wapr. Genet. Sel. Ziem. Kultur. 3,231-242.
  • Porceddu E., Turchetta T., Maści S., D'Ovidio R., Lafiandra D., Kasarda D.D., Impiglia A., Nachit M.M., 1998. Variation in endosperm protein composition and technological quality properties in durum wheat. Euphytica. 100, 197-205.
  • Ruiz M. Carrillo J.M., 1993. Linkage relationships between prolamin genes on chromosomes 1A and IB in durum wheat. Theor. Appl. Genet. 87, 353-360.
  • Ruiz M. Carrillo J.M., 1995. Separate effects on gluten strength of Gli-1 and Glu-3 prolamin genes on chromosomes 1A and IB in durum wheat. J. Cereal Sci. 1 (2), 137-144.
  • Ryan J., Nsarellah N., Mergoum M., 1997. Nitrogen fertilization of durum wheat cultivars in the rainfed area of Marocco: biomas, yield and quality considerations. Cereal Res. Commun. 25 (1), 85-90.
  • Sozinov A.A., Poperella F.A., 1980. Genetic classification of prolamins and its use for plant breeding. An. Techn. Agric. 29, 229-249.
  • Szwed-Urbaś K., 1990. Zawartość białka i cechy fizyczne ziarna wybranych odmian pszenicy twardej (Triticum Durum Desf.). Biul. 1HAR. 173/174, 35-39.
  • Waga J., 1996. Charakterystyka frakcji białek gliadynowych i gluteninowych odmian i rodów pszenicy ozimej z kolekcji IHAR i ich związek z liczbą sedymentacji. Biul. IHAR. 197, 3-14.
  • Węgrzyn S., Waga J., 1999. Powiązanie białek gluteninowych ze zmiennością ważniejszych cech użytkowych odmian i rodów pszenicy ozimej. Biul. IHAR. 211, 55-69.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-752960a0-3c8e-4dea-80a0-b62d6415ec79
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.