PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | 28 | 4 |
Tytuł artykułu

Ocena higieniczna i sklad chemiczny mleka spozywczego utrwalonego metoda UHT [ ultra-hihg-temperature ]

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Dokonano oceny higienicznej 54 próbek mleka utrwalonego metodą UHT o różnej zawartości tłuszczu oraz określono skład chemiczny badanego mleka. W celach porównawczych przeprowadzono podobne badania mleka pasteryzowanego.
EN
The effects of Ultra High Temperature (UHT) and pasteurization treatments on nutritive composition (protein, fat, lactose, vitamins, some minerals) and microbiological contamination (Total Bacteria Count, Faecal Bacteria) on 54 milk samples were examined. The detected changes of nutrient content m UHT-treated milk as comapred with raw milk were not significant except for vitamin В and vitamin C. The total bacteria count and faecal Coli index in the analysed milk samples were found to meet the national hygienic requirements.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
28
Numer
4
Opis fizyczny
s.301-305,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Akademia Medyczna, Gdansk
autor
autor
Bibliografia
  • 1. Nielsen W.K., Jensen J.A., Nielsen P.S.: Modern equipment and process lines for dairy industry. APV Pasilac AS, Silkeborg 1990
  • 2. Pijanowski E.: Zarys chemii i technologii mleczarstwa. PWRiL., Warszawa 1980
  • 3. Burbianka M., Pliszka A., Burzyńska H.: Mikrobiologia żywności, PZWL, Warszawa 1983
  • 4. Krauze S., Bożyk Z., Piekarski L.: Podręcznik laboratoryjny analityka żywnościowego, PZWL, Warszawa, 1966
  • 5. Rutkowska U.: Wybrane metody badania składu i wartości odżywczej żywności. PZWL, Warszawa, 1981
  • 6. Dąbrowska D., Wysocka L., Dobrowolska T.: Ann. Acad. Med. Gedan. 19, 155 (1989)
  • 7. Myszkowska K., Tautt J., Tuszyńska S., Woźniak W.: Mikrobiologiczne metody badania witamin z grupy B. WPL i S, Warszawa 1963
  • 8. Gaines T.P., West J.W., Mc Allister J.F.: J. Sci. Food Agric. 51, 207 (1990)
  • 9. Lopez A., Collins W.F., Williams H.L.: J. Dairy Sci. 68, 1878 (1985)
  • 10. Marzec Z., Kunachowicz H., Iwanow K., Rutkowska U.: Tabele zawartości pierwiastków śladowych w produktach spożywczych. Inst. Żywn. i Żywienia, Warszawa 1992
  • 11. Piekarska J., Łoś-Kuczera M.: Skład i wartość odżywcza produktów spożywczych. PZWL, Warszawa 1983 (cz. I-VII)
  • 12. Schamschula R.G., Sugar E., Duppenthaler P.S., Toth K., Barmes D.E.: Acta Physiologica Hungarica, 72,237 (1988)
  • 13. Klaus H., Quade H.D.: Die Nahrung, 23,237 (1979)
  • 14. Pennington J.A.T.: Food Additives and Contaminants, 5, 161 (1988)
  • 15. Szteke B., Jędrzejczak R.: Roczn. PZH 44, 115 (1993)
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-74ddf80d-9172-4a91-938b-932ea1d6934d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.