PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | 39 |

Tytuł artykułu

Strawnosc skladnikow pokarmowych i energii nasion bobiku [Vicia faba L.minor] u swin o roznej masie ciala

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wykonano dwa doświadczenia: I - na 20 wieprzkach (5 grup) o masie początkowej 36,8 kg, II - na 20 wieprzkach o masie 58,5 kg. W obu doświadczeniach w grupie 1 (kontrolnej) stosowano dietę podstawową (jęczmień + śruta poekstrakcyjna sojowa), a w grupach doświadczalnych (2-5) dietę podstawową (93, 86, 79, 72%) i bobik w ilości, odpowiednio, 7, 14, 21 i 28%. Współczynniki strawności nasion bobiku oznaczono metodą różnicową. Strawność składników bobiku wynosiła w doświadczeniu I: białko - 79,6%, tłuszcz - 84,3%, włókno - 25,4%,, związki bezazotowe wyciągowe - 91,6%, energia - 81,2%, w doświadczeniu II odpowiednio: 85,8; 69,6; 35,0; 92,2; 83,6%. Poziom bobiku w diecie i masa świń miały wpływ głównie na strawność włókna, białka i tłuszczu.
RU
Провели два опыта: I - на 20 боровках (5 групп) с исходной массой тела 36,8 кг, II - на 20 боровках с массой 58,5 кг. В обоих опытах в группе 1 (контрольной) применяли основной рацион (ячмень + соевый шрот), а в опытных группах (2-5) - основной рацион (93, 86, 79, 72%) и конские бобы соответственно в коли­честве 7, 14, 21 и 28%). Коэффициенты переваримости семян конских бобов определяли методом дифференцирования. Переваримость компонентов конских бобов в опыте I составляла: белка - 79,6%, жира - 84,3%, клетчатки - 25,4%, безаэотистых экстрактивных соединений - 91,6%, энергии - 81,2%; в опыте II соответственно - 85,8; 69,6; 35,0; 92,2; 83,6%. Содержание конских бобов в рационе и масса овиней влияли, главным образом, на переваримость клетчатки, белка и жира.
EN
Two experiments were carried out: I - on 20 pigs (5 groups) of initial body weight 36.8 kg, II - on 20 pigs of body weight 58.5 kg. In both experiments group I (control) was fed basic diet (barley plus soybean meal) while the experimental groups received (groups 2-5) basic diet (93, 86, 79, 72%) and faba bean at the level of 7, 14, 21 and 28% respectively. Coefficients of digestibility of faba beans were determined with differential method. Digestibility of faba bean nutrients amounted to: in the experiment I - 79.6% for protein, 84.3% for fat, 25.4% for fibre, 91.6% of N-free extractives, 81.2% for energy. In the experiment II the respective values were: 85.8, 69.6, 35.0, 92.2 and 83.6%. Level of faba bean in the diet and pig weight affected mostly digestibility of fibre, protein and fat.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

39

Opis fizyczny

s.3-10.tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, Olsztyn
autor

Bibliografia

  • Bell, J. M., D. M. Anderson, A. Shires, 1981, Evaluation of Candle rapeseed meal as a protein supplement for swine. Can. J. Anim. Sci. 61 (2): 453—461.
  • Bourdon, D., J. M. Perez, 1984, Energy and protein value of different types of poor and rich tannin field bean for the pigs. Ann. Zoot., 33 (3): 415.
  • Вurgstaller, G., K. Lang, G. Röhrmoser, M. Kuhn, 1990, Ackerbohnen im Mastfutter für Schweine unter besonderer Berücksichtigung der Methioni- nergänzung durch 00- Rapsextraktionsschrot. Wirtschaftseig. Futter, 36 (2): 143—157.
  • DLG-Futterwerttabellen für Schweine. 5. Aufl., 1984, DLG-Verlag, Frankfurt am Main.
  • Flis, M., Cz. Lewicki, J. Tywończuk, A. Bednarska, 1989, Wpływ różnych metod preparowania nasion bobiku na jakość białka, strawność skład­ników pokarmowych i bilans azotu u tuczników. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Zoot. 33: 213—225.
  • Kleine Klausing, H. K., 1990, Untersuchungen zur Bewertung des Einsat­zes von Hafer, Ackerbohnen und Erbsen in der Schweinemast. Inaugural disser­tation. Institut für Tierernährung Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität. Bonn.
  • Liebert, F., G. Gebhardt, 1983, Ergebnisse der vergleichenden ernährungs- physiologichen Prüfung verschiedener Ackerbohnenherkünfte am Matschwein unter besonderer Beachtung einer weissblühenden Neuzüchtung. Arch. Tierer­nähr., 33 (1): 47—56.
  • Pastuszewska, В., Р. Н. Duée, Y. Henry, D. Bourdon, J. Jung, 1974, Utilization de la féverole entiére et décortiquée par le porc en croissance: digestibilité et disponibilitě des acides aminés. Ann. Zootech., 23 (4): 537—554.
  • Petkоv K., K. Nestеrоwiсz, R. Lubowicki, K Jacyno, 1991, Celo­wość uprawy i zastosowania bobiku w żywieniu świń. Prz. Hod. 11: 17—18.
  • Roth, F. X. von, M. Kirchgessner, 1984, Verdaulichkeit der Energie und Rohnährstoffe beim Schwein in Abhängigkeit von fütterungsniveau und Le­bendgewicht. Z. Tierphysiol., Tierernährg. Futtermittelkde. 51 (1/2): 79—87.
  • Roth, F. X. von, M. Kirchgessner, 1985, Verdaulichkeit und intestinale passagerate beim Schwein in Abhängigkeit von Fütterungsniveau und Roh­fasergehalt des Futters. Z. Tierphysiol., Tierernährg. Futtermittelkde. 53 (5): 254—264.
  • Ruszczyс, Z., 1978, Metodyka doświadczeń zootechnicznych. PWRiL, War­szawa.
  • Wünsche, J., U. Henning, E. Вorgmann, F. Kreienbring, 1988, Apparent precaecal and total absorption and digestibility of two field bean varieties in ileorectostomized and intact pigs, Digestive physiology in the pigs. Proceedings of the 4 th international seminar held at the Institute of Animal Physiology and Nutrition, Jabłonna, 302—308.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-74b55948-af6e-4c0c-b911-9f9aeceb8384
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.