PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 34 | 3-4 |
Tytuł artykułu

Czynniki ryzyka otylosci i chorob wspolistniejacych wsrod studentow Uniwersytetu Medycznego w Lodzi

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Risk factors in obesity and other obesity-related diseases among Lodz Medical University students
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem badania była identyfikacja i ocena stopnia nasilenia wybranych czynników ryzyka otyłości i chorób współistniejących. W badaniu wzięło udział 610 osób w wieku 20-26 lat z różnych wydziałów Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Stwierdzono, iż 35,8% mężczyzn i 5,7% kobiet ma nadmierną masę ciała. Co trzeci student i co piąta studentka dostarcza z dietą zbyt dużych ilości energii w stosunku do zapotrzebowania. 58% racji pokarmowych kobiet i 74% racji pokarmowych mężczyzn zawiera tłuszcz ogółem w ilości przekraczającej 30% energii z tego składnika. Większość badanych diet charakteryzuje się zbyt wysoką podażą nasyconych kwasów tłuszczowych i zbyt niskim spożyciem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Aktywność ruchowa studentów jest niezadowalająca. Niewielki odsetek badanych uprawia sport; najczęściej podejmowane są wysiłki o małej intensywności, z reguły niesystematycznie.
EN
The aim of the study was the identification and the evaluation of the intensification degree of selected risk factors in obesity and other obesity-related diseases. The study covered 610 subjects aged 20-26 years from different faculties of Lodz Medical University. The results showed that 35.8% of men and 5.7% of women were overweight. Every third male and every fifth female supplied too much of dietary energy in relation to requirements. In 58% of dietary rations of women and 74% of dietary rations of men total fat supplied more than 30% of total energy. The majority of analysed diets included too much of saturated fatty acids and too little of polyunsaturated fatty acids. The students' physical activity was insufficient. Only a small percentage of studied subjects practised sports; most often the subjects’physical activity was irregular and of little intensity.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
34
Numer
3-4
Opis fizyczny
s.965-971,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Uniwersytet Medyczny, Lodz
Bibliografia
  • 1. Babicz-Zielińska E., Przysławski J., Wądołowska L., Szlegel-Zawadzka M., Śmiechowska M.: Wpływ miejsca studiów na preferencje tłuszczów wśród młodych kobiet. Żyw. Człow. Metab. 2000, 27, supl, 194.
  • 2. Biela U., Pająk A., Kaczmarczyk-Chałas K. i wsp.: Częstość występowania nadwagi i otyłości u kobiet i mężczyzn w wieku 20-74 lat. Wyniki programu WOBASZ. Kardiologia Polska 2005, 63, 6, supl. 4.
  • 3. Bolesławska I., Przysławski J., Maruszewska M., Walkowiak J.: Preferencje młodzieży akademickiej w zakresie spożycia tłuszczów pokarmowych. Żyw. Człow. Metab. 2001, 28, supl, 486.
  • 4. Duda G., Przysławski J., Maruszewska M.: Zmiany w poziomie spożycia składników podstawowych a wartość wskaźnika BMI młodzieży akademickiej. Probl Hig 2001, 75, 182.
  • 5. Drygas W., Jegier A.: Zalecenia dotyczące aktywności ruchowej w profilaktyce chorób układu krążenia. Czynniki Ryzyka 2003, 4/02-1/03 (38/39), 76.
  • 6. Gacek M.: Ocena sposobu żywienia studentów Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie w latach 1999- 2000. Żyw. Człow. Metab. 2001, 28, supl, 556.
  • 7. Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B.: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. PZWL, W-wa 2001.
  • 8. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Troszyńska A.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. Witaminy. Prace IŻŻ 99, W-wa 2000.
  • 9. Mularczyk-Bal M., Tyszko P., Ziółkowski M., Mysiak B.: Wybrane wskaźniki zachowań zdrowotnych studentów Akademii Medycznej w Warszawie. Probl Hig 2003, 80, 168.
  • 10. Nazarewicz R., Zabrocki R.: Różnice regionalne w spożyciu żywności fast food. Żyw. Człow. Metab. 2001, 28, supl, 520.
  • 11. Olędzka R., Moczydłowska I., Rogalska-Niedźwiedź M., Bobrowska B.: Ocena ilościowa sposobu żywienia studentów Wydziału Chemicznego Politechniki Warszawskiej w roku akademickim 1999/2000. Bromat. Chem. Toksykol. 2002, 35, 4, 315.
  • 12. Olędzka R., Wiśniewska J., Rogalska-Niedźwiedź M., Bobrowska B., Stawarska A.; Ocena sposobu żywienia studentów Wydziału Farmaceutycznego Akademii Medycznej w Warszawie w roku akademickim 1999/2000. Żyw Człow Metab 2001, 28, supl, 514.
  • 13. Ostrowska L., Czapska D., Karczewski J.: Ocena nadwagi i otyłości oraz nawyków żywieniowych studentów Akademii Medycznej w Białymstoku. Bromat. Chem. Toksykol. 2000, 33, 2, 125.
  • 14. Ostrowska L., Czapska D., Karczewski J.: Wartość odżywcza żywności a stan zdrowia kohorty studentów AM w Białymstoku (badania wstępne). Żyw. Człow. Metab. 2001, 28, supl, 707.
  • 15. Ostrowska A., Szewczyński J.: Charakterystyka kwasów tłuszczowych i cholesterolu w racjach pokarmowych młodzieży szkolnej z województwa mazowieckiego. Bromat. Chem. Toksykol. 2002, 35, 4, 323.
  • 16. Stopnicka B., Szamrej I.K.: Ocena indywidualnego żywienia dzieci, młodzieży szkół ponadpodstawowych i młodzieży akademickiej województwa podlaskiego na przestrzeni lat 1996-2000. Żyw. Człow. Metab. 2001, 28, supl, 562.
  • 17. Stopnicka B., Szamrej I.K., Jerulank I.: Ocena indywidualnego sposobu żywienia młodzieży studiującej na wyższych uczelniach miasta Białegostoku. Żywność, Żywienie a Zdrowie 1999, 4, 387.
  • 18. Sygnowska E., Waśkiewicz A., Pardo B.: Zmiany zwyczajowego sposobu żywienia populacji Warszawy objętej programem Pol-MONICA w latach 1984-1993. Żyw. Człow. Metab. 1997, 24, 3, 234.
  • 19. Szpak A.: Stan i uwarunkowania żywienia oraz odżywienia wybranej grupy mężczyzn z regionu północno-wschodniej Polski w badaniu prospektywnym obejmującym lata 1987-1998. Rozprawa habilitacyjna, Białystok 2002.
  • 20. Świtoniak T.: Sposób żywienia studentów w warunkach gospodarki rynkowej. Bromat. Chem. Toksykol. 1999, 32, 1, 55.
  • 21. Tatoń J.: Pandemia otyłości: potrzeba społecznego programu prewencji opartej na dowodach naukowych. Medycyna Metabol. 2001, 5, 1, 3.
  • 22. Waśkiewicz A.: Jakość zdrowotna racji pokarmowej mieszkańców prawobrzeżnej Warszawy w latach 1993-2001. Badanie Pol-MONICA Bis Warszawa. Roczn PZH 2003, 54, 2, 197.
  • 23. Waśkiewicz A., Sygnowska E.: Ocena sposobu żywienia osób o prawidłowej masie ciała oraz osób z nadwaga i otyłością - badanie Pol-MONICA Bis Warszawa. Medycyna Metaboliczna 2003, 7, 2, 35.
  • 24. Wosik-Erenbek M., Sysa V., Sierakowska-Fijałek A., Baszczyński J., Mazurowski W., Krenc Z.: Prewencja chorób układu sercowo-naczyniowego. ABC zdrowego serca. Materiały XXVIII Ogólnopolskiego Zjazdu Pediatrów, Bydgoszcz 2003, streszcz. ref. Str. 46.
  • 25. WHO - Obesity, preventing and managing the global epidemic. Report of a WHO Consultation on Obesity. WHO, Geneva, 2000.
  • 26. Ziemlański Ś.: Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. PZWL, W-wa 2001.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-7463fcdf-1b4a-449f-b8a8-6d58b3407f4c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.