PL
Celem badania była identyfikacja i ocena stopnia nasilenia wybranych czynników ryzyka otyłości i chorób współistniejących. W badaniu wzięło udział 610 osób w wieku 20-26 lat z różnych wydziałów Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Stwierdzono, iż 35,8% mężczyzn i 5,7% kobiet ma nadmierną masę ciała. Co trzeci student i co piąta studentka dostarcza z dietą zbyt dużych ilości energii w stosunku do zapotrzebowania. 58% racji pokarmowych kobiet i 74% racji pokarmowych mężczyzn zawiera tłuszcz ogółem w ilości przekraczającej 30% energii z tego składnika. Większość badanych diet charakteryzuje się zbyt wysoką podażą nasyconych kwasów tłuszczowych i zbyt niskim spożyciem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Aktywność ruchowa studentów jest niezadowalająca. Niewielki odsetek badanych uprawia sport; najczęściej podejmowane są wysiłki o małej intensywności, z reguły niesystematycznie.
EN
The aim of the study was the identification and the evaluation of the intensification degree of selected risk factors in obesity and other obesity-related diseases. The study covered 610 subjects aged 20-26 years from different faculties of Lodz Medical University. The results showed that 35.8% of men and 5.7% of women were overweight. Every third male and every fifth female supplied too much of dietary energy in relation to requirements. In 58% of dietary rations of women and 74% of dietary rations of men total fat supplied more than 30% of total energy. The majority of analysed diets included too much of saturated fatty acids and too little of polyunsaturated fatty acids. The students' physical activity was insufficient. Only a small percentage of studied subjects practised sports; most often the subjects’physical activity was irregular and of little intensity.