PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 517 | 2 |
Tytuł artykułu

Zmiennosc wybranych cech batata Ipomoea batatas [L.] LAM. w warunkach Polski

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Variability of Ipomea batatas [L.] LAM. selected traits in the condition of Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
The investigations were based on the results on field experiment carried out in the years 2003-2005 in Podkarpackie Region. The experiment was performed by the method of randomized blocks in 3 replications on three sweet potato cultivars: Carmen Rubin, Goldstar and White Triump, obtained by the in vitro micropropagation. Organic and mineral fertilization was maintained on the constant level (25 t FYM, N - 100 kg, P - 43.6 kg, K - 124.5 kg·ha⁻¹). Reproduction material comprised rooted seedlings of Ipomoea batatas obtained from in vitro micropropagation. The biological value of tubers was high. The level of dry matter content, the sum of sugars and reducing sugars excided the values obtained in tuber crops, so far cultivated in Poland such as potato. The differences in the tuber chemical composition were conditioned by phenotypical variability.
PL
Badania oparto na wynikach doświadczenia polowego przeprowadzonego w latach 2003-2005 w woj. podkarpackim. Eksperyment przeprowadzono metodą bloków zrandomizowanych w 3 powtórzeniach. Czynnikiem eksperymentu były odmiany batata: Carmen Rubin, Goldstar, White Triumph, uzyskane na drodze rozmnażania in vitro. Nawożenie organiczne i mineralne było na stałym poziomie (25 t obornika, N - 100 kg, P - 43,6 kg, K - 124,5 kg·ha⁻¹). Materiał rozmnożeniowy stanowiły sadzonki ukorzenione batata, pochodzące z rozmnażania in vitro. Wartość biologiczna bulw była wysoka. Poziomem zawartości suchej masy, sumy cukrów i cukrów redukujących przewyższała uprawiane dotąd w Polsce rośliny bulwiaste, takie jak ziemniak, czy słonecznik bulwiasty. Różnice w składzie chemicznym bulw były uwarunkowane zmiennością fenotypową odmian.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
517
Numer
2
Opis fizyczny
s.447-457,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Zakład Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Panstwowa Wyzsza Szkola Zawodowa, ul.Kazimierza Wielkiego 6, 38-400 Krosno
autor
  • Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza, Lublin
Bibliografia
  • Ahm-Young Sup, Jeong-Byeong Choam, Oh-Yong Bee, Cho-Soo-Yean, Min-Kyung
  • Soo 1998. A new sweet potato (Ipomoea batatas [L.J Lam) cultivar, „Younni”: for both food and starch. J. Crop Sci. 40(2): 134-141.
  • Akkamahadevi-Pasare B., Neera R., Srinivasan C.N., Pushapa B., Rao N., Bharati P. 1996. Composition and cooking quality of five sweet potato varieties. J. Root Crops 22(2): 101-104.
  • Collins W.W. 1987. Improvement of nutritional and edible qualities of sweet potato for human consumption. Report of the first sweet potato planning conference. International Potato Centre. Lima, Peru: 221-226.
  • Goswami R.K. 1997. Performance of sweet potato cultivars in winter under Assam conditions. J. Root Crops. 20(2): 132-134.
  • He-Bin, Xu-Hong-Yuan, Chen-Jing, He-B, Xu-HY, Chen-J. 1997. Effects of water stress on the permability of plasma membrane and anti-oxidation enzymes in the leaves sweet potato. J. of Guangxi Agricultural University 16(4): 287-290.
  • Huaccho L., Humans RJ. 2000. A Geo-Referenced Database of Global Sweetpotato Distribution. Ed. International Potato Center, Lima, Peru. Production Systems and Natural Resource Management Department. Working Paper 4(6): 1-58.
  • Inasi K.A., Philip J., Antony A., Sreekumar K., Nair R.R., Kunju U.M., Kurup G.T., Palniswaimi M.S., Potty V.P., Paadmaja G. 1996. Crop production strategies of tuber crops intercropped with coconut in reclaimed alluvial soils. Science Publishers, Inc., Lebanon, USA: 264-273.
  • Katayama K., Komaki K., Tamiya S., Takayanagi K. 1999. Varietal and geographical differences in amylase content in sweet potato, Ipomoea batatas (L.) Lam. Japanese J. Tropical Agricult. 7: 11-14.
  • Mazurczyk W. 1987. Skład chemiczny dojrzałych bulw 43 odmian ziemniaka. Biul. Inst. Ziemn. 37: 11-19.
  • Navas P.B., Carrasquero A. 1999. Chemical characteristics of sweet potato (Ipomoea batatas) var. Carolina flour. Revista de la Facul. de Agro. Univer. del Zulia 16(1): 11-18.
  • Rosengrant M.W., Paisner M.S., Meijer S., Witcover J. 2001. 2020 global food outlook: Trends, alternatives, and choices. Washington D.C. International Food Policy Research Institute (IFPRI), 7.
  • Sawicka B., Pszczółkowski P., Krochmal-Marczak B. 2004. Jakość bulw Ipomoea batatas [L.j Lam. uprawianych w warunkach nawożenia azotem. Ann. UMCS, E-59 (3): 1223-1232.
  • Sawicka B., Pszczółkowski P., Mikos-Bielak M. 2000. Biologiczna wartość bulw Ipomoea batatas (L.) Lam. w warunkach Lubelszczyzny. Rocz. AR w Poznaniu, Ogrodnictwo, Cz. I, 323(31): 453-457.
  • Trętowski J., Wójcik R. 1988. Metodyka doświadczeń rolniczych. Wyd. WSR-P, Siedlce.
  • Yang-GuoHong Jeong-Byeong Choam, Oh-Yong Bee, Cho-Soo-Yean 1999. Breeding of new starch-processing type sweet potato variety Yushu 13 with high yield and multiresistance. J. Henan Agricult. Sci. 3: 3-5.
  • Zhang-Li Yu, Xu-PinLian, Zhang-LY, Xu-PL 1994. Studies on the yield structure of sweet potatoes. Jangsu J. Agricultural Sci. 10(1): 13-17.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-74130d67-6964-4a8c-87e2-323db7ef29e7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.