PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 07 | 4 |

Tytuł artykułu

Optimization of enzymatic interesterification of fats to increase the content of triacylglycerols in the reaction product

Warianty tytułu

PL
Optymalizacja parametrow enzymatycznego przeestryfikowania tluszczow celem zwiekszenia frakcji triacyloglicerolowej

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The enzymatic interesterification was carried out with the blend of low erucic acid rapeseed oil and hydrogenated palm stearin at the 4:6 weight ratio. Time of the reaction (2 and 4 h) and water content in enzyme (2.4,5,7 and 10%) were the variables. The water content was also controlled by conducting the reaction in two stages ге 2 h under normal pressure followed by 2 h under reduced pressure. The products of interesterification were analysed for the amount of tri- (TAG), di-(DAG) and monoacyl-glycerols (MAG), free fatty acids (FFA), acid value, melting temperature and solid phase content. The percentages of TAG in the reaction product was found to decrease and the contents of FFA, DAG and MAG increased with an increase of water content in the enzyme catalysing the interesterification. The amounts of particular fractions did not importantly change with the reaction time. The interesterification carried out under normal pressure for 2 h and then under reduced pressure (water evaporation) for another 2 h resulted in only a small increase of the TAG content. The reaction products and pure TAG, after being isolated from them, had lower melting temperatures and more steep responses for the function solid phase content versus temperature than the initial blend. These values for the interesterified products differed, depending on the content of polar fraction they contained. Irrespective of the process conditions, pure TAG had similar contents of solid phase and melting temperatures. For this reason, the interesterification reaction was considered optimal when being carried out for 2 h with the enzyme containing about 2.5% water.
PL
Badania prowadzono na przykładzie enzymatycznego przeestryfikowania mieszaniny niskoerukowego oleju rzepakowego i uwodornionej stearyny palmowej użytych w stosunku wagowym 4:6. Zmienianymi parametrami były: czas prowadzenia procesu (2 i 4 h.) i zawartość wody w preparacie enzymatycznym (2,4%, 5%, 7%, 10%). Dodatkowo ilość wody regulowano poprzez prowadzenie procesu dwuetapowo tzn. 2h pod ciśnieniem normalnym a kolejne 2h pod ciśnieniem obniżonym. Uzyskane produkty przeestryfikowania analizowano pod kątem ilości poszczególnych frakcji (tab. 1), liczby kwasowej (rys. 1), temperatury topnienia (rys. 4a i b) i zawartości fazy stałej (rys. 5a i b). Stwierdzono, że w miarę zwiększania ilości wody w enzymie katalizującym proces przeestryfikowania malał udział TAG w produkcie a wzrastała zawartość frakcji WKT, DAG i MAG. Natomiast wydłużanie czasu reakcji z 2 do 4h nie powodowało istotnych zmian w ilości poszczególnych frakcji (rys. 2). Również prowadzenie procesu przeestryfikowania przez 2h w warunkach normalnych a dalsze 2h pod zmniejszonym ciśnieniem (odparowanie wody) dawało tylko niewielki wzrost zawartości TAG (rys. 3). Analizując właściwości fizykochemiczne uzyskanych produktów przeestryfikowania stwierdzono, że zarówno produkty jak i czyste triacyloglicerole wyizolowane z tych produktów charakteryzowały się niższą temp. topnienia (rys. 4a i b) i bardziej stromym przebiegiem zawartości fazy stałej w funkcji temperatury niż mieszanina wyjściowa (rys. 5а i b). Wartości te w produktach przeestryfikowania różniły się między sobą w zależności od ilości zawartej w nich frakcji polarnej (rys. 5a). Natomiast czyste triacyloglicerole, niezależnie od warunków prowadzenia procesu charakteryzowały się podobną zawartością fazy stałej (rys. 5b) i podobnymi temperaturami topnienia (rys. 4b). Z tego względu za optymalne rozwiązanie uznano prowadzenie procesu przeestryfikowania w obecności enzymu zawierającego —2,5% wody przez okres 2h.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

07

Numer

4

Opis fizyczny

s.683-691,rys.,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

  • Politechnika Gdanska, 80-952 Gdansk, ul.G.Narutowicza 11-12
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-73c19f87-00bd-42a4-bafc-f445ca758018
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.