PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 31 | 2 cz.2 |

Tytuł artykułu

Czynniki żywieniowe i pozażywieniowe a gęstość mineralna kości kobiet w wieku podeszłym

Warianty tytułu

EN
Nutritional and non-nutritional factors versus bone mineral density elderly women

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była ocena gęstości mineralnej kości oraz ryzyka występowania osteoporozy u kobiet w wieku podeszłym w powiązaniu z czynnikami żywieniowymi i pozażywieniowymi. W badaniach uczestniczyły 62 kobiety w wieku 70-74 lata wylosowane z dwóch dzielnic Warszawy. Wartości wskaźnika T-score dla kości promieniowej, mierzonej w punkcie ultradystalnym, wskazywały na zmniejszenie masy kostnej (osteopenię) u 61% kobiet, a występowanie zmian osteoporotycznych u 16%, natomiast w punkcie środkowodystalnym odpowiednio u 21% i 69%. U kobiet, u których realizacja normy na wapń była prawidłowa (90% i więcej), gęstość mineralna kości promieniowej w punkcie środkowodystalnym była istotnie większa (p<0,05), niż u badanych o zbyt niskiej zawartości tego składnika w diecie (poniżej 50% normy na poziomie bezpiecznym). W dietach aż 85% kobiet stwierdzono zbyt małą zawartość witaminy D. U otyłych kobiet (BMI>30) gęstość mineralna kości promieniowej w obu mierzonych punktach była istotnie większa (p<0,05) niż u kobiet o prawidłowej masie ciała. Nie stwierdzono istotnego statystycznie związku pomiędzy gęstością mineralną kości promieniowej a paleniem papierosów, stosowaniem hormonalnej terapii zastępczej i przebywaniem na słońcu.
EN
The aim of this study was to assess the bone mineral density and the risk of osteoporosis among the aged women in association with nutritional and non-nutritional factors. The study included 62 women aged 70-74 randomly selected from two Warsaw districts. T-score values for the radius measured at ultradistal point indicated a decrease in bone mass (osteopenia) in 61% of women, whereas osteoporotic changes were found in 16% of women, and in middistal point in 21% and 69%, respectively. Women who realized Polish RDA for calcium, have had bone mineral density at middistal point significantly higher (p<0,05) than those who had intake of calcium deficiency (less than 50% of safe level of Polish RDA) Excessively low vitamin D content were found in the diet of 85% of women. The obese women (BMI≥30) had bone mineral density of the radius at both measured sites considerably higher (p<0,05), than women with correct body mass. No statistically important relation between bone mineral density of the forearm and smoking habits, hormonal therapy or sunbathing could be established.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

31

Numer

Opis fizyczny

s.63-70,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia, Warszawa
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Arden N., Spector T. (Red). Osteoporoza aktualny stan wiedzy. Borgis, Warszawa 2000.
  • 2. Consensus Development Statement: Who are candidates for prevention and treatment for osteoporosis? Osteopor. Int., 1997, 7, 1.
  • 3. Dawson-Hughes B., Harris S., et al.: Effect of withdrawal of calcium and vitamin D supplements on bone mass in elderly men and women. Am. J. Clin. Nutr., 2000, 72, 745.
  • 4. Eastell R., Lambert H.: Strategies for skeletal health in the elderly. Proc. Nutr. Soc., 2002, 61, 173.
  • 5. Finnern H.W., Sykes D.P: The hospital cost of vertebral fractures in EU: estimates using national datasets. Osteoporos. Int., 2003, 14, 429.
  • 6. Heaney R.P.: Bone mass, nutrition and other lifestyle factors. Nutr. Rev., 1996, 54, 4.
  • 7. Jędrzejuk D., Milewicz A.: Otyłość a osteoporoza. Terapia 2001, 9, 11, 34.
  • 8. Kanis J.A.: Calcium nutrition and its implications for osteoporosis. Part II: After menopause. Eur. J. Clin. Nutr., 1994, 48, 833.
  • 9. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B. i in.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. Warszawa, Prace IŻŻ 85, 1998.
  • 10. Law M.R., Hackshaw A.K.: A meta-analysis of cigarette smoking, bone mineral density and risk of hip fracture: Recorgnnition of a major effect. Brit. Med. J., 1997, 315, 841.
  • 11. Lorenc R. S: Metabolizm wapnia w układzie kostnym. Pol. Tyg. Lek., 1995, 50, 44.
  • 12. Marcinowska-Suchowierska E.: Osteoporoza pomenopauzalna: Czyn. R. Cz. I. Wiad. Lek., 1991, 64, 733.
  • 13. Matusik H., Lorenc R.S.: Densytometria kości - podstawy, metoda badań oraz interpretacja wyników. W: Diagnostyka osteoporozy. Pod red: R.S. Lorenc, J. Walecki, Warszawa Wyd. Lek. PZWL, 1999.
  • 14. Nordin B.E.C.: Biochemical variables in pre- and postmenopausal wome: reconciling the calcium and estrogen hypotheses. Osteoporos. Int., 1999, 9, 351.
  • 15. Osteoporosis. In: Dieth and health. Implications for reducing chronic disease risk. Washington, National Academy Press. D.C., 1989, 615.
  • 16. Polski Portal Osteoporozy, www.osteoporoza.org.
  • 17. Prince R., Devine A., Dick I., et al.: The effect of calcium supplementation (milk powder or tablets) and exercise on bone density in postmenopausal women. J. Bone. Miner. Res., 1995, 10, 1068.
  • 18. Siris E., Miller P., Barrett-Connor E., et. al.: Występowanie nierozpoznanej małej gęstości mineralnej tkanki kostnej oraz związanych z nią złamań kości u kobiet po menopauzie. Wyniki Narodowego Programu Oceny Ryzyka Osteoporozy. Jama-PL 2002, 4, 2, 119-127.
  • 19. Szczygłowa H., Szczepańska A., Ners A., i in.: Album porcji produktów i potraw. Warszawa, IŻŻ, 1991.
  • 20. Szkop I.: Czynniki żywieniowe a metabolizm tkanki kostnej. Żyw. Człow. Metab., 2001, 28, 1, 71.
  • 21. World Health Organization: Assesment of fracture risk and its application to screening for postmenopausal osteoporosis. Tech. Rep. Series, nr 843, Geneva.
  • 22. Ziemlański Ś., Bułhak-Jachymczyk B., Budzyńska-Topolowska J., i in.: Normy żywienia dla ludności w Polsce (energia, białko, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne). Żyw. Człow. Metab., 1994, 21, 303-338.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-730ddca9-eae4-4052-bd45-07b8b1865ec0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.