PL
Celem pracy było oszacowanie aktualnego średniego dziennego spożycia izomerów trans KT w przeciętnej polskiej racji pokarmowej na podstawie oznaczenia jednolitą metodą składu kwasów tłuszczowych oraz zawartości izomerów trans tych kwasów w olejach i tłuszczach do smarowania pieczywa (margaryny, tłuszcze mieszane, masło) oraz tłuszczach kuchennych (do smażenia i pieczenia), a także w produktach zawierających te tłuszcze (ciastka, krakersy, czipsy, frytki i inne), jak również w produktach mleczarskich (sery) oraz w mięsie i wędlinach. Na podstawie szczegółowych wyników analiz obliczono średnie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych dla poszczególnych grup produktów. Dane te „nałożono" na przeciętne dzienne spożycie tłuszczów z grup produktów żywnościowych według wyników badań budżetów gospodarstw domowych GUS za 1995 rok, przetworzonych przez Zakład Ekonomiki Wyżywienia IŻŻ. Stwierdzono, że aktualne średnie spożycie izomerów trans za 1995 rok wynosiło około 3,3 g/osobę/dzień. Przy założeniu, że we wszystkich tłuszczach przetworzonych występowałyby najwyższe stwierdzone analitycznie zawartości izomerów trans (tzw. „the worst case"), spożycie to wzrosłoby do około 6,9 g/osobę/dzień. Oszacowano również spożycie tych izomerów w populacji młodych kobiet z terenu Warszawy na podstawie danych o sposobie żywienia (3-dniowy zapis żywienia). Było ono nieco wyższe od średniego i wynosiło około 4,2g/osobę/dzień. Głównymi źródłami izomerów trans (ze względu na ich zawartość w produkcie lub ich grupie oraz wielkość spożycia) są margaryny i tłuszcze mieszane masło / margaryna - 61,7%, mleko i produkty mleczne (bez masła) - 13,4%, masło - 9,1%, wyroby ciastkarskie, pieczywo i wyroby cukiernicze (w tym produkty smażone) - 6,8% ogólnej ilości spożywanych KT trans. Inne grupy produktów jak np. mięso, drób i wędliny odgrywają mniejszą rolę w ogólnym ich spożyciu. Wśród kwasów tłuszczowych w konfiguracji trans ponad 80% stanowił kwas C18:1.
EN
The aim of this work was the assessment of mean daily intake of trans isomers in average polish daily diet based on uniform method of determination of composition of fatty acids and their trans isomers in cooking oils and spreads, shortenings as well as the products containing large amount of fat like chips, crackers, fries, cookies, dairy products (cheeses) and meats and smoked meats. On the base of detailed results of analysis the mean content of trans isomers was calculated for particular groups of products. Above results were confronted with average daily intake consumption of fats derived from different groups of products according to assessment of household budgets prepared by GUS for 1995 and transformed by Department of Economy of Human Nutrition of the Institute of Food and Nutrition. It was concluded, that mean consumption of trans isomers in 1995 was around 3.3 g/person/day. Assuming that in all industrially transformed fats the highest determined analytically amounts of trans isomers were present (the worst case) - the daily intake will not exceed 6.9 g/person/day. Additionally the consumption of trans isomers by young women of Warsaw region was calculated on the base of recording of all the food consumed during 3 day trial period. The results proved that daily intake of trans isomers was slightly higher than average - 4.2 g/person/day. The main source of trans isomers (taking into consideration their content in products, or group of products as well as consumption) are margarins and mixed fats (margarine/butter) - 61.7%, milk and milk products - 13.4%, butter - 9.1%, pastry and confectionery - 6.8%. The other groups of products such as meat, poultry and smoked meats are responsible in much less extent for total consumption of trans isomers. Among trans fatty acids above 80% are represented by C18:1.