PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 55 | 2 |

Tytuł artykułu

Mikrobiologiczna jakosc salatek warzywnych o niskim stopniu przetworzenia

Warianty tytułu

EN
Microbiological quality of minimally processed vegetable salads

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przeprowadzono badania stanu mikrobiologicznego, dostępnych w sieci handlowej sałatek warzywnych nisko przetworzonych, pochodzących z dwóch wytwórni. Oceniono zanieczyszczenie sałatek przez drożdże, grzyby pleśniowe oraz bakterie mezofilne tlenowe, bakterie kwaszące, pałeczki z grupy coli i bakterie chorobotwórcze. Badania wykazały znaczne zanieczyszczenie wyrobów obu producentów przez mikroflorę saprofityczną.
EN
The microbiological condition of minimally processed vegetable salads (7-days durability) purchased in the retail network of Szczecin has been assessed. The study included 14 kinds of salads manufactured by two producers. The total count of mesophilic aerobic bacteria and their spores, aidforming bacteria (lactobacilli), titre of coliforms, occurrence of pathogenic bacteria and counts of moulds and yeast were determined. No pathogenic bacteria (Salmonella, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus and Proteus) was detected in all salads. However contamination by saprophytic microorganisms was high in salads of both producers. Total count of mesophilic aerobic bacteria was higher than recommended level (>105 cfu/g) in majority of salads. The high quantities of yeast (>103 jtk/g) and lactobacilli (103-105 fu/g) were also stated. The titre of coliforms was reduced (down to 0,01-0,0001 g). The count of moulds did not exceed 100 cfu/g in a most of samples. Moulds occurring in tested samples were represented mainly by Penicillium sp.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

55

Numer

2

Opis fizyczny

s.139-145,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Rolnicza, ul.Slowackiego 17, 71-434 Szczecin

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-72355773-45bc-4cd1-a8e4-3de9f8ba45f6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.