PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 492 |

Tytuł artykułu

Zawartosc metali ciezkich w owocach w wojewodztwie dolnoslaskim

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy przedstawiono wyniki badań zawartości metali ciężkich w owocach zebranych na Dolnym Śląsku. Badaniami objęto owoce pobrane bezpośrednio u producentów w okresie pełnej dojrzałości konsumpcyjnej. Pochodziły one z przydomowych ogródków rolników we wsiach, z pracowniczych ogródków działkowych w miastach i osiedlach, z sadów towarowych oraz z plantacji gospodarstw towarowych prowadzących produkcję ekologiczną. Przedstawione w pracy wyniki wskazują, że owoce produkowane na Dolnym Śląsku są w znacznym stopniu zanieczyszczone metalami ciężkimi. W ponad 20% owoców produkowanych w województwie dolnośląskim zawartość metali ciężkich jest wyższa od obowiązujących w Polsce norm. Owoce te pochodziły głównie z ogródków Wrocławia i byłego województwa legnickiego. Należy także podkreślić, że w większości zanieczyszczonych próbek owoców przekroczenia dopuszczalnych stężeń badanych pierwiastków były niewielkie. Zanieczyszczenie owoców spowodowane jest w 50% nadmiarem ołowiu, w 30% cynku i w 20% nadmiarem kadmu. Z porównywanych owoców zdecydowanie najbardziej podatne na zanieczyszczenie metalami ciężkimi okazały się truskawki, wiśnie i czerwone porzeczki. Natomiast najmniej skażone metalami ciężkimi w warunkach Dolnego Śląska okazały się śliwki, jabłka i gruszki.
EN
Paper presents the results of studies on the content of heavy metals in fruits harvested in Lower Silesia. Under investigation were the fruits mature for consumption, taken directly from the producer. They originated from kitchen gardens of the farmers, workers’ allotment gardens in towns and housing estates, production orchards and from commercial fruit farms set on ecological production. The results indicate that fruits produced in Lower Silesia are polluted with heavy metals to considerable degree. Over 20% of the fruits produced in Lower Silesia province contain more heavy metals than it is allowed by Polish standards. The fruits were taken mainly from the gardens of Wrocław and from the former Legnica province. It should also be emphasised that in the majority of contaminated fruit samples the excess over the allowed concentration limits for the elements studied was not large. The pollution of fruits comes from excessive lead (50%), zinc (30%) and cadmium (20%). Of the fruits compared the most sensitive to heavy metals pollution proved to be strawberries, cherries and red-currants. Whereas the least polluted with heavy metals in Lower Silesia were plums, apples and pears.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

492

Opis fizyczny

s.257-262,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, Pl. Grunwaldzki 24, 50-363 Wrocławiu
  • Okręgowa Stacja Chemiczno-Rolnicza we Wrocławiu
autor
  • Akademia Rolnicza, Pl. Grunwaldzki 24, 50-363 Wrocławiu
  • Akademia Rolnicza, Pl. Grunwaldzki 24, 50-363 Wrocławiu

Bibliografia

  • Barański L. i in. 1999. Raport o stanie środowiska w województwie dolnośląskim w latach 1997-1998. Biblioteka Monitoringu Środowiska, Wrocław: 314 ss.
  • Kabata-Pendias A. 1996. Gleba - główne ogniwo w przyrodniczym obiegu pierwiastków chemicznych. Ekopartner 9: 14-18.
  • Kabata-Pendias A., Piotrowska M., Witek T. 1993. Ocena stopnia zanieczyszczenia gleb i roślin metalami ciężkimi i siarką. Ramowe wytyczne dla rolnictwa. IUNG Puławy: 363 ss.
  • Kucharzewski A. 1996. Metale ciężkie w warzywach, owocach i ziemniakach uprawianych w warunkach Polski (raport z badań). Okręgowa Stacja Chemiczno-Rolnicza we Wrocławiu, maszynopis.
  • Kucharzewski A., Dębowski M. 2001. Ocena stanu zanieczyszczenia płodów rolnych na obszarze województwa dolnośląskiego. Stacja Chemiczno-Rolnicza we Wrocławiu: 67 ss.
  • Miguła P. 1993. Kiedy metale ciężkie są szkodliwe. Fundacja Ekologiczna „Silesia”, Katowice: 19 ss.
  • Nowak L., Buniak W., Kucharzewski A. 1999. The content of heavy metals in vegetables and friut grown in Lower Silesia. Poznańskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. Prace Komisji Nauk Rolniczych i Komisji Nauk Leśnych, tom 87 (suplement): 239-244.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-720e33a7-f288-4b3c-b552-6f83c0895b55
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.