PL
Przedstawiono wpływ głównych źródeł zanieczyszczenia mikrobiologicznego, tj. personelu i środowiska pracy, na czystość powietrza. Czynniki zanieczyszczające to: aktywność pracowników w obrębie obszaru produkcyjnego, system kanalizacji, proces mycia, system wentylacji, turbulencja powietrza. Istnieje zależność pomiędzy pochodzeniem drobnoustrojów zanieczyszczających powietrze a mechanizmem rozprzestrzeniania się tych zanieczyszczeń w zakładzie i znaczeniem kontroli powietrza w zwalczaniu tych zanieczyszczeń oraz zagrożeniem dla bezpieczeństwa produktu. W celu monitorowania jakości mikrobiologicznej powietrza stosuje się metody: sedymentacyjną, uderzeniowo-zderzeniową, filtracyjną i elektrostatyczną. Omówiono wpływ jakości mikrobiologicznej powietrza na trwałość niektórych przetworów mlecznych.
EN
The effect of the main sources of air-borne contamination, the staff and working environment of the production plant is discussed. The contributing factors which contaminate the air, coming from these sources include: staff activity at the working area, ventilation system, drains, cleaning operation and turbulence of the air. For routine microbiological monitoring to maintain the air quality, the following methods are applied: filtration, impingement/impaction, filtration and electrostatics. Influence of the microbiological quality of air on the shelf-life of certain dairy product, is discussed.