PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | 417 |

Tytuł artykułu

Suszenie pieczarek w warunkach konwekcji naturalnej - badanie skurczu suszonych obiektow

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przeprowadzono pomiary zmian objętości trzonów i kapeluszy pieczarek podczas procesu suszenia w temperaturach 50, 59, 70 i 81°C. Wyniki badań przedstawiono na wykresach. Zaproponowano formuły uzależniające zmiany objętości suszonego materiału od jego zawartości wody.
EN
Convection drying of mushrooms os significantly affected by the changes in voleme of dried objects, strongly decreasing the surface of mas tansfer. To describe in mathematical form the shrinkig process, the volume of mushrooms stems and caps was measured, depending on their moisture content (dry basis). The results are presented on V / Vₒ = f (u / uₒ) diagrams. Mathematical functions (f) of linear and power form were selected, well aproximating measurement results at relatively simple structure. Structural model of shrinkage was also proposed which asuumes decreasing of mushroom volume by the of evaporated water.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

417

Opis fizyczny

s.145-153,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • Karathanos, V., Anglea S., Karel M. 1993. Collapse of structure during drying of celery. Drying Technology 11(5).
  • Murakowski J. 1994. Arkusze pomiarów skurczu pieczarek suszonych w warunkach konwekcji naturalnej. Maszynopis KIPR.
  • Murakowski J., Irek P. 1994 Pomiary kinetyki suszenia pieczarek w warunkach konwekcji naturalnej. Rocz. Nauk Roln., t. 80-C-l.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-7184416d-7b6c-4a92-bc18-5966ae90e93e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.