PL
W Unii Europejskiej priorytetem jest ochrona konsumentów realizowana m.in. przez zapewnienie wysokiego poziomu bezpieczeństwa żywności i pasz. Stworzenie systemu RASFF miało na celu zwiększenie odpowiedzialności i wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, aby skutecznie ograniczyć wprowadzanie do obrotu niebezpiecznej żywności i pasz, przyczyniając się tym samym do lepszej ochrony zdrowia konsumentów w Unii Europejskiej. Tylko w 2006 r. udaremniono wprowadzenie na rynek lub nakazano wycofanie z obrotu przeszło 6594 produktów. Najwięcej zgłoszonych zagrożeń do systemu RASFF dotyczy obecności metabolitow pleśni, następnie - obecności zanieczyszczeń mikrobiologicznych, a na trzecim miejscu - chemicznego zanieczyszczenia żywności.
EN
Consumer protection is currently a priority of European Union that is realized among others by ensuring high level of food and feed safety. The creation of RASFF was aimed to increase responsibility and strengthen the cooperation between the member states to limit efficiently turnover of unsafe food and feed and support at the same time health protection of consumers in the European Union. Only in 2006 there were defeated to enter the market or withdrawn from the market more than 6594 products. The highest number of alert notification sent to RASFF system referred to the metabolites of mildew and next the presence of microbiological contaminants, on the third place there was the chemical food contaminants.