PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 59 | 2 |

Tytuł artykułu

Ryba maslana zrodlem niacyny

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Butterfish as a source of niacin

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Stosując metodę mikrobiologiczną w połączeniu z hydrolizą enzymatyczną, oznaczono zawartość niacyny w produktach z ryby maślanej. Przebadane ryby charakteryzowały się wysoką zawartością analizowanej witaminy. Badane produkty rybne (porcja 100 g) mogą być potencjalnie dobrym źródłem niacyny realizując normy dziennego zapotrzebowania w zakresie od 27 do 43% dla kobiet i od 25 do 39% dla mężczyzn.
EN
The present study provides information about the concentrations of niacin in butterfish products. The concentrations of vitamin were determined by microbiological analytical methods. The results demonstrate that the analyzed fish were a good source of niacin. Butterfish can provide the human organism with contents of niacin corresponding to 27 - 43% for female and 25 - 39% for male of RDA.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

59

Numer

2

Opis fizyczny

s.197-201,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Medyczna, Al.Gen.Hallera 107, 80-416 Gdansk
autor
autor

Bibliografia

  • 1. AOAC, Association of official analytical chemists, AOAC International, Maryland, 2003.
  • 2. Brown G.B., Zhao X.Q., Chait A., Fisher L.D.: Simvastatin and niacin, antioxidant vitamins, or the combination for the prevention of coronary disease. N. Engl. J. Med. 2001, 29, 345, 1583–1593.
  • 3. Eitenmiller R.R., Landen W.O.: Vitamin analysis for the health and food sciences. CRC Press, Boca Raton, Florida 1999.
  • 4. He K., Rimm E.B., Merchant A., Rosner B.A.: Fish consumption and risk of stroke in men. J. Med. 2002, 288, 3130–3137.
  • 5. Leszczyńska T., Pisulewski P.: Wpływ wybranych składników żywności na aktywność psychofizyczną człowieka. Żywność 2004, 1, 38, 12–18.
  • 6. Liang B., Chung S., Lane C.L.: Vitamins and immunomodulation in AIDS. Nutrition 1996, 12, 1, 1–7.
  • 7. Lyn P.: Nutrients and HIV. Alternative Medicine 2000, 5, 1, 39–51.
  • 8. Ndaw S., Bergaentzle M., Hasselmann C.: Enzymatic extraction procedure for liquid chromatographic determination of niacin in foodstuffs. Food Chem. 2002; 78: 129– 134.
  • 9. Pan J., Van T.J., Chan E., Lin M.: Extended release niacin treatment of theatherogenic lipid profile and lipoprotein in diabetes. Metabolism 2002, 51, 9, 1120–1127.
  • 10. Plessis K., Lopata A.L., Steinman H.: Adverse reaction to fish. Current Allergy & Clinical Immunology 2004, 17, 1, 4–8.
  • 11. Rosenberg J.H.: Perspective: fish-food to calm the hart. N. Engl. J. Med. 2002, 346, 15, 1102– 1103.
  • 12. Sikorski Z.E.: Żywność, jakość, technologia. Ryby i bezkręgowce morskie. Pozyskiwanie, właściwości i przetwarzanie. WNT, Warszawa 2004.
  • 13. Sriram K., Suchitra D.: Acute niacin deficiency Nutrition 1996, 12, 5, 45–48.
  • 14. Smesnya S., Rosburga T., Klemmb S., Riemanna S., Baura K., Rudolpha N., Grunwaldb S., Sauera H.: The influence of age and gender on niacin skin test results – implications for the use as a biochemical marker in schizophrenia. J. Psych.Res. 2004, 38, 537–543.
  • 15. Wafaie W., Gernard I., Msamanga M.: A randomized trial of multivitamin supplements and HIV disease progression and mortality. New Eng. J. Med. 2005, 351, 23–33.
  • 16. WHO. Global strategy on diet, physical activity and health. Fifty-seven world health assembly, Agenda item. 2004, 12, 6.
  • 17. Ziemlański Ś.: Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. PZWL, Warszawa 2001.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-711b43f5-2326-4fc2-948e-b0562d280821
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.