PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 34 | 3-4 |

Tytuł artykułu

Wlasciwosci prebiotyczne pofermentacyjnych drozdzy piwowarskich

Warianty tytułu

EN
The prebiotic properties of spent brewer's yeast

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy dokonano oceny właściwości prebiotycznych preparatu suszonych, pofermentacyjnych drożdży piwowarskich Saccharomyces cerevisiae o nazwie handlowej Inter Yeast Vital, które podawano zdrowym, rosnącym szczurom. Wykazano, że badany preparat drożdży poprawiał skład naturalnej mikroflory jelitowej u szczurów. Wpłynął na obniżenie ogólnej liczby drobnoustrojów, w tym tlenowych i beztlenowych oraz przyczynił się do wzrostu liczeności korzystnych bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus i Bifidobacterium.
EN
The work has aimed to evaluate prebiotic properties of dried spent brewer’s yeast Saccharomyces cerevisiae preparation of the market name Inter Yeast Vital, which were administered to healthy growing rats. It was shown that the examined yeast preparation improved natural intestinal flora content in rats. It lead to the decrease in total number of microbes, including aerobic and anaerobic microorganisms, as well as the increase in the growth of the number of advantageous lactic acid bacteria Lactobacillus and Bifidobacterium.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

34

Numer

3-4

Opis fizyczny

s.1346-1349,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Biedrzycka E., Bielecka M., 2004. Prebiotic effectiveness of fructans of different degrees of polymerization. Trends. Food Sci. Tech. 15, (3-4), 170-175.
  • 2. Blaut M., 2002. Relationship of prebiotics and food to intestinal mikroflora. Eur. J. Nutr., 41, (Suppl. 1), 11-16.
  • 3. Gibson G. R., Roberfroid M. B., 1995. Dietary modulation of the human colon microbiota: introducing the concept of prebiotics. J. Nutr. 125, (6), 1401-1412.
  • 4. Koreleski J., Świątkiewicz S., 2006. Zakaz stosowania antybiotyków paszowych - co dalej? Biuletyn Polskiego Związku Producentów Pasz, (45), 2/3, 22-29.
  • 5. Reeves P. G., Nielsen F. H., Fahey G. C., 1993. AIN-93 Purified Diets for Laboratory Rodents: Final Report of the American Institute of Nutrition And Hoc Writig Committee on the Reformulation of the AIN-76A Rodent. Diet. J. Nutr. 123, 1939-1951.
  • 6. Ryżko J., 2002. Zastosowanie probiotyków i prebiotyków w leczeniu nieswoistych zapaleń jelit oraz zaburzeń czynnościowych jelita grubego. Ped. Współ. Gastroent. Hepatol. Żyw. Dziecka 4, (1), 55-60.
  • 7. Schiffrin E. J., 2002. Korzyści ze stosowania probiotyków w żywieniu niemowląt. Przykład Bifidobacterium lactis. Ped. Współ. Gastroent. Hepatol. Żyw. Dziecka 4, (1), 49-53.
  • 8. Wang X., Gibson G. R., 1993. Effects of the in vitro fermentation of oligofructosenand inulin by bacteria growing in the human large intestine. J. Appl. Bacteriol. 75, 373-380.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-71162533-2598-466c-844e-3a980fe2e8a1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.