PL
W pracy dokonano oceny właściwości prebiotycznych preparatu suszonych, pofermentacyjnych drożdży piwowarskich Saccharomyces cerevisiae o nazwie handlowej Inter Yeast Vital, które podawano zdrowym, rosnącym szczurom. Wykazano, że badany preparat drożdży poprawiał skład naturalnej mikroflory jelitowej u szczurów. Wpłynął na obniżenie ogólnej liczby drobnoustrojów, w tym tlenowych i beztlenowych oraz przyczynił się do wzrostu liczeności korzystnych bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus i Bifidobacterium.
EN
The work has aimed to evaluate prebiotic properties of dried spent brewer’s yeast Saccharomyces cerevisiae preparation of the market name Inter Yeast Vital, which were administered to healthy growing rats. It was shown that the examined yeast preparation improved natural intestinal flora content in rats. It lead to the decrease in total number of microbes, including aerobic and anaerobic microorganisms, as well as the increase in the growth of the number of advantageous lactic acid bacteria Lactobacillus and Bifidobacterium.