PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 38 | Supl. |

Tytuł artykułu

Mieso jako zrodlo selenu w diecie mieszkancow Podlasia

Warianty tytułu

EN
Meat as a source of selenium in the diet of the inhabitants of Podlasie Region

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Oznaczenia zawartości selenu w 58 próbach mięsa krów, cieląt i wieprzowym (zwierzęta hodowlane) oraz dzika i sarny (dziczyzna) wykonano metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej z atomizacją elektrotermiczną w kuwecie grafitowej na aparacie Z-5000 z korekcją tła Zeemana, po uprzedniej mineralizacji mikrofalowej w systemie zamkniętym. Wiarygodność metody sprawdzono na certyfikowanym materiale odniesienia. Najniższą zawartość selenu wykazano w mięsie wołowym, a najwyższą w mięsie kurczaków. Bogatym źródłem selenu w diecie mieszkańców Podlasia może być mięso, a szczególnie mięso z kurczaków.
EN
The content of selenium in pork, beef, chicken and game meat was determined by electrothermal atomic absorption spectrometry on a Z-5000 instrument (Hitachi, Japan) with a Zeeman background correction after mineralization with concentrated nitric acid in a microwave mineralizer BM-1 z instrument UniClever (Plazmatronika, Poland). The mean content of selenium in breed meat and in game meat was comparable. The lowest selenium content was found in beef and the highest in chicken. The most substantial source of selenium in diets of inhabitants from Podlasie can be chicken meat.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

38

Numer

Opis fizyczny

s.249-252,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Medyczna, Bialystok

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-70d03ef3-dec7-4b2f-89ff-caa1b7a93cee
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.