PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 33 | 4 |

Tytuł artykułu

Wpływ błonnika pokarmowego na wykorzystanie zawartych w żywności składników mineralnych

Warianty tytułu

EN
Influence of dietary fiber on the availability of the mineral compounds present in food products

Języki publikacji

PL

Abstrakty

Wydawca

-

Rocznik

Tom

33

Numer

4

Opis fizyczny

s.364-371,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Appleby P. N., Thorogood M., Mann J. I., et al.: Low body mass index in nonmeat eaters: the possible roles of animal fat, dietary fibre and alcohol. Int. J. Obes., 1998, 22, 454.
  • 2. Behall K. M., Scholfield D. J., Lee K., et al.: Mineral balance in adult men: effect of four refined fibers. Am. J. Clin. Nutr., 1987, 46, 307.
  • 3. Brown L., Rosner B., Willett W. W, et al.: Cholesterol-lowering effects of dietary fibre: a meta- analysis. Am. J. Clin. Nutr., 1999, 69, 30.
  • 4. Candalia M., Garg A., Lutjohann D., et al.: Beneficial effects of high dietary fibre intake in patients with type 2 diabetes mellitus. New Eng. J. Med., 2000, 342, 19, 1392.
  • 5. Coudray C., Bellanger J., Castiglia-Delavaud C., et al.: Effect of partly solube dietay fibres supplementation on absorption and balance of calcium, magnesium, iron and zinc in healthy young men. Eur. J. Clin. Nutr., 1997, 51, 375.
  • 6. Coudray C., Demigne C., Rayssiguier Y: Effects of dietary fibres on magnesium absorption in animals and humans. J. Nutr., 2003, 133, 1.
  • 7. Drews M., Kies C., Fox H. M.; Effect of dietary fibre on copper, zinc and magnesium utilization by adolescent boys. Am. J. Clin. Nutr., 1979, 32, 1893.
  • 8. Frolich W.: Bioavailability of micronutrients in fibre-rich diet, especially related to minerals. Eur. J. Clin. Nutr., 1995, 49 Suppl. 3, S116.
  • 9. Griffin I. J., Davila P. M., Abrams S. A.: Non-digestible oligosaccharides and calcium absorption in girls with adequate calcium intakes. Br. J. Nutr., 2002, 87, Suppl. 2, S187.
  • 10. Ismail-Beigi F., Faraji B., Reinhold J. G.: Binding of zinc and iron to wheat bread and wheat bran and their components. Am. J. Clin. Nutr., 1977, 30, 1721.
  • 11. Idouraine A., Hassani B.Z., Claye S. S., et al.: In vitro binding capacity of various fibre sources for magnesium, zinc, copper. J. Agric. Food Chem., 1995, 43, 1580.
  • 12. Jarosz M., Dzieniszewski J., Nekanda-Trepka A.: Żywienia a rak jelita grubego. Żyw. Człow. Metab., 2000, 27, 3, 287.
  • 13. Kelsay J. L., Behall K., Prather E. S.: Effect of fiber from fruits and vegetables on metabolic responses of human subjects. II. Calcium, magnesium, iron and silicon balances. Am. J. Clin. Nutr., 1979, 32, 1876.
  • 14. Kelsay J. L., Behall K., Prather E. S.: Effect of fiber from fruits and vegetables on metabolic responses of human subjects. III. Zinc, copper,and phosphorus balances. Am. J. Clin. Nutr., 1979, 32, 2307.
  • 15. Knox T. A., Kassarjian Z., Dawson-Hughes B., et al.: Calcium absorption in eldery subjects on high- and low-fiber diets: effect of gastric acidity. Am. J. Clin. Nutr., 1991, 53, 1480.
  • 16. Kritschevsky D.: Cereal fibre and lipidemia. Cer. Food Word, 1997, 42, 2, 81.
  • 17. Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., et al.: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Warszawa, PZWL, 2005.
  • 18. Kunachowicz H., Nadolna I., Wojtasik A., et al.: Żywność wzbogacona a zdrowie. Warszawa, Wyd. IŻŻ, 2004.
  • 19. Liu S., Stampfer M. J., Hu F. B., et al.: Whole-grain consumption and risk of coronary heart disease: results from the Nurses’ Health Study. Am. J. Clin. Nutr., 1999, 70, 412.
  • 20. Ludwig D.S., Pereira M. A., Kroenke C. H., et al.: Dietary fibre, weight gain, and cardiovascular disease risk factor in young adults. J. Am. Med. Assoc., 1999, 282, 1539.
  • 21. Łoś-Kuczera M., Piekarska J.: Wpływ błonnika pokarmowego na absorpcję składników mineralnych. Żyw. Człow. Metab., 1982, 9, 111.
  • 22. McIntosh M., Miller C.: Diet containing food rich in soluble and insoluble fibre improves glycemic control and reduces hyperlipidemia among patients with type 2 diabetes mellitus. Nutr. Rev., 2001, 59, 52.
  • 23. Meyer K., Kushi L. H., Jacobs D. R, et al.: Carbohydrates, dietary fibre, and incident type 2 diabetes in older women. Am. J. Clin. Nutr., 2000, 71, 921.
  • 24. Otha A., Ohtsuki M., Baba S., et al.: Calcium and magnesium absorption from the colon and rectum are increased in rats fed fructooligosaccharides. J. Nutr., 1995, 125, 2417.
  • 25. Persson H., Nair B. M., Frolich W, et al.: Binding of mineral elements by some dietary fibre components - in vitro (II). Food Chem., 1987, 26, 139.
  • 26. Rimm E. B., Ascherio A., Giovannuci E., et al.: Vegetable, Fruit, and fibre intake and risk of coronary heart disease among men. J. Am. Med. Assoc., 1996, 275, 447.
  • 27. Rutkowska U., Kunachowicz H., Iwanow K., et al.: Jakość zdrowotna krajowych racji pokarmowych - badania analityczne i ocena teoretyczna. Cz. V. Zawartość wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i potasu. Żyw. Człow. Metab., 2000, 27, 1, 20.
  • 28. Scheppach W., Luehrs H., Menzel T.: Beneficial health effects of low-digestible carbohydrate consumption. Br. J. Nutr., 2001, 85, suppl. 1, S23.
  • 29. Scholz-Ahrens K. E., Schrezenmeir J.: Inulin, oligofructose and mineral metabolism - experimental data and mechanism. Br. J. Nutr., 2002, 87, Suppl. 2, S179.
  • 30. Spencer H., Norris C., Derler J., et al.: Effect of oat muffins on calcium absorption and calcium, phosphorus, magnesium and zinc balance in men. J. Nutr., 1991, 121, 1976.
  • 31. Sunvold G. D., Titgemeyer E. C., Bourquin L. D., et al.: Alteration of the fiber and lipid components of a defined-formula diet: effects on stool characteristics, nutrient digestibility, mineral balance and energy metabolism in humans. Am. J. Clin. Nutr., 1995, 62, 1252.
  • 32. Taper L. J., Milam R. S., McCallister M. S., et al.: Mineral retention in young men consuming soy-fiber-augmented liquid-formula diets. Am. J. Clin. Nutr., 1988, 48, 305.
  • 33. Wisker E., Nagel R., Tanudjaja T., et al.: Calcium, zinc and iron balances in young women: effects of a low-phytate barley-fiber concentrate. Am. J. Clin. Nutr., 1991, 54, 553.
  • 34. Wojtasik A., Iwanow K., Rutkowska U., et al.: Jakość zdrowotna krajowych racji pokarmowych - badania analityczne i ocena teoretyczna. Cz. VI. Zawartość miedzi, cynku i manganu. Żyw. Czlow. Metab., 2000, 27, 2, 115.
  • 35. Younes H., Coudray C., Bellanger J., et al.: Effects of two fermentable carbohydrates and their combination on calcium and magnesium balance in rats. Br. J. Nutr., 2001, 86, 479.
  • 36. Zafar T. A., Weaver C. M., Zhao Y., et al.: Nondigestible oligosaccharides increase calcium absorption and suppress bone resorption in ovariectomized rats. J. Nutr., 2002, 134, 399.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-70c968a5-878f-4d42-b09a-c3cc1aee0b30
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.