PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 51 | 1 |

Tytuł artykułu

Zastosowanie metody chromatograficzno-spektrofotometrycznej do analitycznej kontroli kwasu L-askorbinowego w materiale farmaceutycznym i roslinnym

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono sposób analitycznego postępowania zmierzający do oceny trwałości witaminy C w preparacie farmaceutycznym oraz do oszacowania ubytku kwasu L-askorbinowego w natce pietruszki i lubczyka podczas ich suszenia i przechowywania. Opracowano warunki chromatograficznej izolacji kwasu L-askorbinowego z badanych materiałów, a do ilościowej oceny zastosowano metodę ekstrakcyjno-spektrofotometryczną.
EN
The conditions of chromatographic separation allowing the isolation of L-ascorbic acid from its products of decomposition and other accompanying substances in the determined pharmaceutic preparation and plant materials were established. The isolated L-ascorbic acid was signed by the extractive - spectrophotometric method using coupled redox-complexation reactions with iron(III), 1, 10 phenantroline and bromophenol blue system. The analitycal procedure allowing the evaluation of durability of vitamin C in multivitamin „Vitaral" preparate was described. The procedure was used also for the evaluation of the loss of L-ascorbic acid in the parsley and lovage in the process of drying and storage.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

51

Numer

1

Opis fizyczny

s.71-77,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Slaski, 40-006 Katowice, ul.Szkolna 9
autor
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-708c6f0a-51dc-4907-bd43-8cec58ed4f70
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.