PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2010 | 4 |

Tytuł artykułu

Wplyw metody pakowania zywych karpi podczas sprzedazy detalicznej na ich dobrostan

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Impact of packing methods on the welfare of live carp during retail sale

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
A new packing method for the retail sale of live carp was introduced in 2009. The fish were placed in either containers or plastic bags filled with water. The aim of the study was to determine the impact packaging had on the condition of the fish. The rate at which water oxygen concentration decreased to the minimum was studied in buckets containing carp. This level was exceeded within a 20-minute period at temperatures exceeding 10°C, while in water at about 0°C this took 80 minutes. A second experiment was performed at a temperature below 4°C, and three types of packaging for live carp were tested: unsealed plastic bags; sealed plastic bags; water-filled buckets. Holding the carp in sealed plastic bags prevented gas exchange through the skin and wet gills and caused metabolic changes associated with oxygen deficit. No significant differences were noted with regard to the fish held in buckets with water and unsealed bags during the time periods studied, and the slight changes in the pH of the muscle tissues suggest only slight influence of oxygen deficit processes.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Numer

4

Opis fizyczny

s.13-16,tab.,wykr.,fot.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zaklad Ichtiobiologii i Gospodarki Rybackiej PAN w Golyszu, Golysz
autor

Bibliografia

  • Białowąs H., Pilarczyk M. 2007 - Wpływ manipulacji związanych z odłowem i przetrzymywaniem w basenach na jakość mięsa karpia. W: Wybrane zagadnienia dobrostanu karpia (red.) A. Lirski, A.K. Siwicki, J. Wolnicki, IRS, Olsztyn: 125-147.
  • Kamiński R., Sikorska J., Wolnicki J., Kwiatkowski S., Zbrojkiewicz J., Lirski A. 2007 - Zasady transportu i przetrzymywania karpia handlowego z uwzględnieniem dobrostanu. W: Wybrane zagadnienia dobrostanu karpia (red.) A. Lirski, A.K. Siwicki, J. Wolnicki, IRS, Olsztyn: 85-100.
  • Kirsch R., Nonnotte G. 1977 - Cutaneous respiration in three freshwater teleosts - Respir. Physiol. 29: 339-354.
  • Morzel M., Vis van de H. 2003 - Effect of the slaughter method on the quality of raw and smoked eels (Anguilla anguilla L.) - Aquaculture Research 34:1-11.
  • Siwicki A.K., Głąbski E„ Kazuń B. 2007 - Wpływ odłowu, transportu i warunków przetrzymywania w basenach na stan kondycyjny i zdrowotny karpia. W: Wybrane zagadnienia dobrostanu karpia (red.) A. Lirski, A.K. Siwicki, J. Wolnicki, IRS, Olsztyn: 101-123.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-7061e0db-b1ed-4744-aa7f-0eed9e6016a8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.