PL
Badano wykorzystanie humusu w zmniejszeniu niekorzystnego oddziaływania atrazyny na środowisko glebowe. Do oceny posłużono się aktywnością enzymatyczną ureazy, dehydrogenaz, reduktazy azotanowej i β-glukozydazy. Badania przeprowadzono w laboratorium na próbkach gleby o składzie granulometrycznym gliny lekkiej pylastej. Do przygotowanych naważek gleby wprowadzono rozdrobniony humus w ilości 1, 5 i 10%. Następnie do każdej z przygotowanych kombinacji dodano Gesaprim 500 FW w dawkach: polowej, pięciokrotnie i dwudziestopięciokrotnie większej od zalecanej. Próbki dokładnie wymieszano i przechowywano przez okres 56 dni w polietylenowych woreczkach w optymalnych warunkach wilgotności i temperatury. W 1., 7., 14., 28., i 56. dniu doświadczenia badano spektrofotometrycznie aktywność dehydrogenaz, ureazy, β-glukozydazy i reduktazy azotanowej według ogólnie stosowanych metod. Dodatkowo w w/w terminach badano szybkość zanikania atrazyny w glebie. Stwierdzono, że szybkość zanikania atrazyny zwiększała się wraz ze wzrostem zawartości humusu. Po zastosowaniu 1% i 5% dodatku do gleby humusu stwierdzono wyższą aktywność reduktazy azotanowej, β-glukozydazy i ureazy w porównaniu z aktywnością enzymów w glebie bez dodatku humusu. Jedynie aktywność dehydrogenazy była niższa po zastosowaniu wszystkich dawek humusu.
EN
An attempt was made to use the humus utility to decreasing the adverse influence of atrazine on soil environment. Evaluation was based on enzymatic activity of urease, dehydrogenases, nitrate reductase and β-glucosidase. The investigations were conducted under laboratory conditions on soil samples taken from black earth, originating from light dusty clay. Prepared soil samples were supplemented with crumbled humus in quantity 1, 5 and 10%. Next to every of prepared combinations Gesaprim 500 FW was added in doses: field, five and twenty five times greater than the recommended. All samples were mixed and stored for 56 days in plastic containers under optimum conditions of moisture and temperature. On 1st, 7th, 14th, 28th and 56th days of experiment the activities of dehydrogenases, urease, nitrate reductase and β-glucosidase were determined according to generally used practical methods. Moreover, at the same terms the rate of atrazine disappearance in soil was studied. It was found that the rate of atrazine disappearance increased with increasing of humus content. After use 1% and 5% humus addition the higher activity of nitrate reductase, urease and β-glucosidase in soil was observed in comparison to enzymatic activity in soil without humus addition. The only activities of dehydrogenases were lower after using all doses of humus.