PL
W prozdrowotnej edukacji uczestniczyło 187 kobiet zawodowo pracujących, w wieku 45-52 lat, których BMI > 30,0 i > 40,0 wskazywał na otyłość 11° i 111°. Informacje o żywieniu zebrano dwukrotnie, przed i po zakończeniu edukacji. Badane kobiety, po odpowiednim poinstruowaniu na bieżąco notowały czas, rodzaj i ilość spożywanej żywności w 3 losowo wybranych dniach tygodnia. Wielkość porcji oceniano przy użyciu „Albumu porcji, produktów i potraw". Zebrane dane opracowano przy użyciu komputerowego programu „Dietetyk" wersja 2.5. Oceniane jadłospisy pochodziły z pierwszych dni października i połowy stycznia. Stwierdzono, że 4-miesięczna prozdrowotna edukacja żywieniowa spowodowała: unormowanie czasu, ilości i rodzaju spożywanych posiłków; statystycznie istotne p < 0,01 obniżenie kalorycz- ności diety, spożycia białka ogółem i korzystną zamianę białka zwierzęcego na roślinne, spożycia tłuszczów ogółem w tym tłuszczów nasyconych i spożycia sacharozy oraz statystycznie istotny p <0,01 wzrost spożycia węglowodanów złożonych, włókien pokarmowych, witamin Bs, PP, C, wapnia oraz płynów. Towarzyszyła temu powolna ale systematyczna redukcja masy dala i obniżanie się wartości wskaźników BMI i WHR.
EN
Health-oriented instruction was conduced on a total of 187 women, all working, age 45-52. Their BMI was > 30.0 and > 40.0 and it indicated 2nd and 3rd degree of obesity respectively. The information on their feeding was collected twice: before and after the instruction. After the appropriate instruction, the women under study, constantly recorded time, kind, and quantity of consumed food in 3 randomly selected days of a week. Size of the rations was assessed using the „Album of the rations, products and dish". The data collected were from first days of October and mid January. The study yielded the following conclusions: Four-month-long health- oriented nutritional instruction caused the normalization of the time, amount, and kind of the meals consumed. It resulted in statistically significant (p ≤ 0.01) lowering of: calorific value of the diet, overall protein consumption (favorable switch from animal to vegetable protein), fat consumption in general, especially saturated fats and saccharose consumption and statistically significant (p ≤ 0.01) increase in the consumption of the complex carbohydrates, fibers, vitamins: B6, PP, C and fluids. It was accompanied by a slow but steady reduction of the body weight and lowering of the BMI and WHR indices.