PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 53 | 08 |

Tytuł artykułu

Niektore procesy zachodzace w zmielonej i opakowanej kawie. Cz.IV. Zmiany zawartosci wolnych rodnikow podczas przechowywania kawy palonej

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przeprowadzono badania zawartości wolnych rodników w upalonej i zmielonej kawie metodą elektronowego rezonansu paramagnetycznego. Stwierdzono, że zawartość wolnych rodników zmienia się w kawie podczas przechowywania. W kawie przechowywanej w opakowaniach fabrycznych następuje nieznaczny spadek zawartości wolnych rodników, natomiast w kawie poddanej swobodnemu działaniu powietrza zaobserwowano wyraźny wzrost ich zawartości. Zawartość wolnych rodników w próbkach świeżej kawy jest rzędu 1,6 x 1016/g.
EN
The content of free radicals in ground roasted coffee has been determined by the EPR method and found to change with the time of storage. In the coffee stored in as-produced packages the content of free radicals slightly decreases while in the coffee stored at free access of the air their content significantly increases. The number of free radicals in freshly roasted coffee is of the order of 1,6x1016 radicals per gram.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

53

Numer

08

Opis fizyczny

s.51-54,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Towaroznawstwa Artykułów Spożywczych, Akademia Ekonomiczna, al.Niepodleglosci 10, 61-712 Poznan

Bibliografia

  • [1] Matyjaszczyk E.: 1997. Występowanie i zmiany zawartości tlenu w opakowaniach kawy mielonej, Przem. Spoż., 10.
  • [2] Matyjaszczyk E.: 1998. Desorpcja dwutlenku węgla w opakowaniach kawy mielonej, Przem. Spoż., 8.
  • [3] Matyjaszczyk E.: 1997. Zmiany jakości kawy palonej, Przem. Spoż., 9.
  • [4] Gonis J. i in.: 1995. The Chemical Origin of Free Radicals in Coffee and Other Beverages, Free Radical Research, 4
  • [5] Bernard A. i in.: 1994. Free Radical Reactions Involving Coffee, Food Chemistry, 51.
  • [6] Troup G. J.: 1988. Free Radicals in Coffee but not in Tea? Medical Journal of Australia, 148.
  • [7] Gonet B.: 1994. Wolno-rodnikowe właściwości kawy, Żywienie Człowieka i Metabolizm, 1.
  • [8] Stolarczyk L., Stolarczyk U.: 1973. Wolne rodniki, PW Wiedza Powszechna, Warszawa.
  • [9] Minkoff G. J.: 1963. Zamrożone wolne rodniki, PWN, Warszawa.
  • [10] Bójko I.: 1982. Wstęp do elektronowego rezonansu paramagnetycznego, PWN, Warszawa.
  • [11] Symons M.: 1987. Spektroskopia EPR w chemii i biochemii, PWN, Warszawa.
  • [12] Stadler R. H. i in.: 1995. The Free Radical Scavenging Activity of Caffeine in Coffee Exposed to Fenton-type Oxidation, 16th Coll. ASIC.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-70178bc3-180f-497e-926d-0dfdf885a3b7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.