PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 05 | 4 |

Tytuł artykułu

Questionnaire studies on the level of knowledge of human nutrition. Part.1. Secondary school students in Cracow Region

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The effect of osmotic-convection drying on the mechanical properties of apples was studied. Both the osmotic dehydration and convection drying were shown to cause the changes in the mechanical properties of apples. These were manifested in the loss of natural 'tenderness' and an increase in the 'plasticity'. For the osmotic dehydration, the changes were the bigger, the higher were the degree and temperature of osmotic dehydration, and molecular weight of osmotic solute.
PL
Celem przeprowadzonych badań była ocena stanu wiedzy z zakresu żywienia człowieka wśród młodzieży szkół średnich Krakowa. Ocenę stanu wiedzy przeprowadzono metodą ankietową. Ogółem przebadano 1830 dziewcząt i chłopców uczęszczających do siedmiu różnych typów szkół. Jak przedstawiono w tabeli 1, najwyższy ogólny poziom wiedzy z zakresu żywienia człowieka wykazywali uczniowie szkół o profilu medycznym. Młodzież wykazuje lepszą orientację odnośnie wpływu wybranych składników żywności (tj. błonnika, tłuszczu zwierzęcego, cukru) na ryzyko powstania chorób cywilizacyjnych, gorzej natomiast orientuje się w źródłach składników pokarmowych. Około 80% młodzieży spożywa pierwsze śniadanie przed wyjściem do szkoły ale już tylko połowa ankietowanych spożywa cztery i pięć posiłków w ciągu dnia. Wykazano ogólnie niskie spożycie mleka i przetworów mlecznych, warzyw i owoców, nasion roślin strączkowych oraz ciemnego pieczywa.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

05

Numer

4

Opis fizyczny

p.113-120

Twórcy

  • Agricultural University, Al.29 Listopada 46, 31-425 Krakow, Poland
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-70149794-202f-4ba3-a6e9-c94ef6829a31
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.