PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 35 | 5-6 |

Tytuł artykułu

Masa ciala a stany przedrakowe jelita grubego [polipy] - badanie pilotazowe

Warianty tytułu

EN
Body mass and colorectal precancerous state [polyps] - pilotage

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wstęp. W ostatnich latach na całym świecie częstość występowania polipów jelita grubego i rozwijających się na ich podłożu nowotworów stale wzrasta. Wiele badań wskazuje, że nadmierna masa ciała może stanowić jeden z istotnych czynników ryzyka rozwoju tych patologii. Cel pracy. Zbadanie, czy polipy jelita grubego występują częściej u osób z nadmierną masą ciała. Materiał i metody. Na podstawie wyniku badania endoskopowego jelita grubego do badania zakwalifikowano 404 osoby. U 200 z nich stwierdzono obecność polipów w jelicie grubym (grupa I), pozostałe 204 osoby stanowiły grupę kontrolną (grupa II). U wszystkich wykonano pomiary antropometryczne (wzrost, masa ciała, obwód talii) oraz obliczono wskaźnik BMI. Wyniki. W grupie I stwierdzono istotnie wyższe średnie BMI w porównaniu z grupą II (26,9 kg/m² vs. 26,1 kg/m², p = 0,04) oraz większy średni obwód talii (91,7 cm w grupie I vs. 87,6 cm w grupie II, p = 0,001). Średnia masy ciała w obydwu grupach nie różniła się istotnie (74,4 kg w grupie I vs. 72,2 kg w grupie II, p = 0,12). Otyłość brzuszna występowała częściej w grupie I w porównaniu z grupą II (68,5% vs. 56,4%, p = 0,011), przy czym różnica ta okazała się znamienna w grupie mężczyzn z polipami w porównaniu z mężczyznami z grupy kontrolnej (61,1% vs. 42,9%, p = 0,018), natomiast w grupie kobiet nie była istotna (otyłość brzuszna u 74,5% w grupie I vs. 64,6% w grupie II, p = 0,096). W grupach badanych powyżej 50. r.ż. stwierdzono istotne różnice pomiędzy grupą Ii II w średniej obwodu talii (92,2 cm vs. 89,3 cm, p = 0,04). Pozostałe średnie (masa ciała i BMI) nie różniły się znamiennie (p = 0,24 i p = 0,26). W grupach I i II do 50. r.ż. nie było istotnych różnic w średniej masy ciała, BMI i obwodzie talii (odpowiednio:p = 0,16; p = 0,52;p = 0,21). Wnioski. Polipy jelita grubego występowały istotnie częściej u osób z otyłością brzuszną i nadmierną masą ciała (wyrażoną przez wskaźnik BMI), w porównaniu z osobami bez otyłości.
EN
Introduction. Constant trend towards the increasing incidence of colorectal polyps and polypderived cancers is recently noted worldwide. The results of numerous studies in turn enumerate overweight among important risk factors for those pathologies. Aim of a study. To verify if colorectal polyps occurred more frequently in overweight patients. Material and Methods. Four-hundred and four patients were qualified to a study based on the results of colorectal endoscopy. Colorectal polyps were revealed in 200 cases (group I) whereas the remaining 204 patients were considered as a control group (group II). Anthropometric measurements (height, body mass and waist circumference) were taken and BMI was calculated in all the subjects. Results. Average values of BMI and waist circumference in group I were significantly higher compared to those of group II (26.9 kg/m² vs. 26.1 kg/m², p = 0.04 for BMI, and 91.7 cm vs. 87.6 cm, p = 0.001 for waist circumference, respectively). There were no significant differences in average body mass, however (74.4 kg in group I vs. 72.2 kg in group II, p = 0.12). Abdominal obesity was more frequent in group I compared to group II (68.5% vs. 56.4%, p = 0.011). That difference, however, was statistically significant only for male patients with polyps compared to men of control group (61.1% vs. 42.9%, p = 0.018), whereas it remained unimportant for female patients (74.5% of abdominal obesity in group I vs. 64.6% in group II, p = 0.096). In patients older than 50 years of age the only significant difference between groups I and II was related to average waist circumference (92.2 cm vs. 89.3 cm, p = 0.04). The remaining averages (body mass and BMI) did not differ markedly between those groups (p = 0.24 and p = 0.26, respectively). No significant differences between groups I and II in terms of average body mass, BMI and waist circumference were in turn characteristic for subjects below 50 years of age (p = 0.16; p = 0.52; p = 0.21, respectively). Conclusions. The incidence of colorectal polyps was significantly higher in patients with abdominal type of obesity and overweight (expressed as BMI) compared to patient without abdominal type of obesity and overweight.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

35

Numer

5-6

Opis fizyczny

s.359-370,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zaklad Dietetyki i Zywienia Szpitalnego z Klinika Chorob Metabolicznych i Gastroenterologii, Instytut Zywnosci i Zywienia, Warszawa
autor
  • Zaklad Dietetyki i Zywienia Szpitalnego z Klinika Chorob Metabolicznych i Gastroenterologii, Instytut Zywnosci i Zywienia, Warszawa
autor
  • Zaklad Dietetyki i Zywienia Szpitalnego z Klinika Chorob Metabolicznych i Gastroenterologii, Instytut Zywnosci i Zywienia, Warszawa
autor
  • Zaklad Dietetyki i Zywienia Szpitalnego z Klinika Chorob Metabolicznych i Gastroenterologii, Instytut Zywnosci i Zywienia, Warszawa
autor
  • Zaklad Dietetyki i Zywienia Szpitalnego z Klinika Chorob Metabolicznych i Gastroenterologii, Instytut Zywnosci i Zywienia, Warszawa
autor
  • Zaklad Dietetyki i Zywienia Szpitalnego z Klinika Chorob Metabolicznych i Gastroenterologii, Instytut Zywnosci i Zywienia, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Bartnik W: Choroby jelita grubego. W: Choroby wewnętrzne. Podręcznik multimedialny oparty na zasadach EBM. A. Szczeklik (red.): Kraków, Med. Prakt., 2005, 829-834.
  • 2. Kaczka A., Kumar A., Pietruczuk M., Małecka-Panas E.: Stężenie insuliny C-peptydu (insulinopodobnego czynnika wzrostu) w surowicy chorych z polipem i rakiem jelita grubego. Pol. Merk. Lek., 2007, 22, 131, 373-375.
  • 3. Strona internetowa WHO: www.who.int.
  • 4. Wojciechowska U., Didkowska J., Zatoński W.: Nowotwory złośliwe w Polsce w 2006. Warszawa, Centrum Onkologii - Instytut im. M. Skłodowskiej-Curie, 2008.
  • 5. Sekuła W., Figurska K., Barysz A.: Wyniki monitoringu żywienia ludności oraz uwarunkowań społeczno-ekonomicznych w Polsce. W: Otyłość, żywienie, aktywność fizyczna, zdrowie Polaków. Diagnoza stanu odżywienia, aktywności fizycznej i żywieniowych czynników ryzyka otyłości oraz przewlekłych chorób niezakaźnych w Polsce (1960-2005). M. Jarosz (red.): Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, 2006,263-309.
  • 6. Jarosz M., Szponar L., Rychlik E., i wsp.: Nadwaga, otyłość, niedożywienie w Polsce. W: Otyłość, żywienie, aktywność fizyczna, zdrowie Polaków. Diagnoza stanu odżywienia, aktywności fizycznej i żywieniowych czynników ryzyka otyłości oraz przewlekłych chorób niezakaźnych w Polsce (1960-2005). M. Jarosz (red.): Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, 2006, 45-114.
  • 7. Jarosz M. (red.): Otyłość, żywienie, aktywność fizyczna, zdrowie Polaków. Diagnoza stanu odżywienia, aktywności fizycznej i żywieniowych czynników ryzyka otyłości oraz przewlekłych chorób niezakaźnych w Polsce (1960-2005). Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia. 2006,45-115.
  • 8. Reguła J.: Wytyczne dotyczące badań przesiewowych w kierunku raka jelita grubego w Polsce. Świat Med. Farm., 2007,12, 6-7.
  • 9. Zimmet P., Alberti George, Kaufman F., et al. and International Diabetes Federation Task Force on Epidemiology and Prevention of Diabetes: The metabolic syndrome in children and adolescents: the IDF consensus. Diabetes Voice, 2007, 52, 4, 29-32.
  • 10. World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research: Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Washington DC:AIRC, 2007.
  • 11. Maclnnis R.J., English D.R., Haydon A.M., et al.: Body size and composition and risk of rectal cancer (Australia). Cancer Causes Control 2006, 17, 1291-1297.
  • 12. Ahmed R.L., Schmitz K.H., Anderson K.E., et al.: The metabolic syndrome and risk of incident colorectal cancer. Cancer 2006,107,28-36.
  • 13. Otani T., Iwasaki M., Inoue M.: Body Mass Index, body height, and subsequent risk of colorectal cancer in middle-aged and alderly Japanese men and women: Japan public health center-based prospective study. Cancer Causes Control 2005,16, 839-850.
  • 14. Engeland A., Tretli S., Austad G., et al.: Heigh and body mass index in relation to colorectal and gallbladder cancer in two million Norwegian men and women. Cancer Causes Control 2005, 16, 987-996.
  • 15. Rapp K., Schroeder J., Klenk J., et al.: Obesity and incidence of cancer, a large cohort study of over 145,000 adults in Australia. Br. J. Cancer 2005, 93, 1062-1067.
  • 16. Pischon T., Lachmann P.H., Boeing H., et al.: Body size and risk of colon and rectal cancer in the European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition (EPIC) J. Natl. Cancer Inst., 2006, 98, 920-931.
  • 17. Giovannua E., Michaud D.: The role of obesity and related metabolic disturbances in cancers of the colon, prostate and pancreas. Gastroenterology 2007,132, 2208-2225.
  • 18. Sass D.A., Schoen R.E., Weissfeld J.L., et al.: Relationship of visceral adipose tissue to recurrence of adenomatous polyps. Am. J. Gastroenterol., 2004,99, 687-693.
  • 19. Otake S., Takeda H., Suzuki Y., et al.: Association of visceral fat accumulation and plasma adiponectin with colorectal adenoma: evidence for participation of insulin resistance. Clin. Cancer Res., 2005, 11, 3642-3646.
  • 20. Nilsen T.I., Vatten L.J.: Prospective study of colorectal cancer risk and physical activity, diabetes, blood glucose and BMI: exploring the hyperinsulinaemia hypothesis. Br. J. Cancer 2001,84,417-422.
  • 21. Trevisan M., Liu J., Muti P., et al.: Markers of insulin resistance and colorectal cancer mortality. Risk Factors and Life Expectancy Research Group. Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev., 2001, 10, 937-941.
  • 22. Keku T.O., Lund P.K., Galanko J., et al.: Insulin ressistance, apoptosis, and colorectal adenoma risk. Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev., 2005, 14, 2076-2081.
  • 23. Wei E.K., Ma J., Pollak M.N., et al.: C-peptide, insulin-like growth factor binding protein-1, glycosylated hemoglobin, and the risk of distal colorectal adenoma in women. Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev., 2006,15, 750-755.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-6fc8984a-23a8-4f23-ab91-860ae0cf7e35
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.