PL
Z badań nad wpływem deszczowania i nawadniania kroplowego na niektóre cechy jakościowe plonu wybranych gatunków warzyw (pomidor, fasola szparagowa, burak ćwikłowy, marchew) wynika, że zarówno nawadnianie deszczowniane jak i kroplowe wpływało z reguły na obniżenie zawartości suchej masy i witaminy C w częściach użytkowych warzyw. Za wyjątkiem deszczowanej marchwi, wszystkie nawadniane warzywa uprawiane na luźnej glebie piaszczystej zawierały więcej karotenu w stosunku do nie nawadnianych. Zarówno nawadnianie deszczowniane jak i kroplowe spowodowało trzykrotne obniżenie poziomu azotanów w świeżej masie warzyw.
EN
On the basis of field studies on the influence of sprinkling and drip irrigation on some quality features of selected vegetable crops (tomato, snap bean, red beet, carrot) it was concluded that both sprinkling and drip irrigation usually caused a decrease of dry matter and vitamin C content. Except for sprinkled carrot, all the irrigated vegetables grown on a loose sandy soil contained more carotene than those from non irrigated plots. Both sprinkling and drip irrigation caused a three-fold decrease of nitrate content in the fresh weight of vegetables.