PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | 48 | 03 |

Tytuł artykułu

Aromaty na progu XXI wieku

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Omówiono perspektywy zastosowania i otrzymywania aromatów spoży­wczych. Prognozy spodziewanych trendów konsumenckich na progu XXI wieku przewidują znaczną dynamikę popytu na różnorodne kompozycje aromatyzujące dostosowane do różnych stylów kulinarnych. Zaspokojenie wzrastającego zapotrzebowania na aromaty naturalne możliwe będzie po opanowaniu do ich wytwarzania technik biotechnologicznych, enzymatycznych i sterowanego procesu nieenzymatycznego brunatnienia.
EN
The prospects of applying and obtaining the food flavors been discussed. The estimation of the consumptive trends just before the coming the new, 21st century forsees the increased considerably demand for the full range of flavoring extracts used in food of various styles. The bigger and bigger demand for natural flavors could be met only after working out the biotechnological, enzymatic methods and controlled process of the non-enzymatic turning brown of their production.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

48

Numer

03

Opis fizyczny

s.66-68,tab,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Politechnika Lodzka,Lodz

Bibliografia

  • [1] Blake A., Perf. Flav., 1992, 17, 1, 27.
  • [2] Hollingsworth P., Food Technol. 1993, 4, 32.
  • [3] Sloan A.E., Food Technol., 1993, 6, 46.
  • [4] Janssens L. i in., Proc. Biochem., 1992, 27, 1, 195.
  • [5] Berger R.G., Perf. Flav., 1990, 15, 2, 33.
  • [6] Shallenberger R.S., Birch G.G., „Sugar Chemistry", Avi Publ. Comp., 1975.
  • [7] Shreier P., „Flavour 81", W. de Gruiter, Berlin - New York, 1981.
  • [8] Swaine R.L., Perf. Flav., 1993, 18, 4, 35.
  • [9] Heath H.B., Perf. Flav., 1983, 8, 5, 54.
  • [10] Leffingwell J.C., Leffingwell D., Perf. Flav., 1991, 16, 1, 1.
  • [11] Boelens M.H., Perf. Flav., 1993, 18, 3, 29.
  • [12] Morton J.D., Macleod A.J., „Food Flavours" I tom, Elsevier Sci. Publ., Amsterdam, Oxford, NY, 1982.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-6eff6554-d2f6-482e-ae05-8d1a6eecd4c4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.