PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 06 | 1 |

Tytuł artykułu

Plon i wartosc pokarmowa ziarna owsa oplewionego odmiany Dukat w zaleznosci od udzialu wsiewki wyki jarej

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedmiotem badań było ziarno owsa odm. Dukat uprawianego w '96 i '97 roku w warunkach górskich, w siewie czystym lub z wsiewką wyki jarej (30 lub 50 kg/ha). Oceniono plon ziarna i białka owsa oraz udział plewki i masę 1000 ziarn. Oznaczono skład podstawowy, frakcje włókna pokarmowego, poziom aminokwasów oraz w testach na szczurach wartość biologiczną (BV) i strawność rzeczywistą (TD) białka. Stwierdzono zróżnicowanie plonu owsa (P < 0,05) w zależności od sposobu i roku uprawy. Najwyższy był z siewu czystego, wraz ze wzrostem udziału wyki spadał plon ziarna i białka. Owies '97 odznaczał się lepszym składem chemicznym i wartością pokarmową. Uprawa owsa z wyką miała wpływ na skład i jakość uzyskanego ziarna. Obserwowano obniżenie udziału plewki (P < 0,01) i wzrost masy 1000 ziarn owsa uprawianego z wsiewką wyki w obu latach badań.
EN
The objective of this study was to evaluate the cultivar Dukat of covered oat, grown as a pure culture or with spring vetch as the undersown plant (30 vs 50 kg/ha), in a mountain region, in 1996 and 1997. Grain yield, protein yield, hulls contribution, and the mass of 1000 grains were determined. Also, gross chemical composition, fiber fractions, and amino acid composition of oat grain were analysed. Biological value (BV) and true digestibility (TD) were evaluated in balance trials on rats. Grain yield was affected significantly (P < 0,05) by both the undersown plant and growing seasons. The highest yields were obtained from oat grown as a pure culture. Undersowing spring vetch decreased grain and protein yields of oat. Oat ’97 had better chemical composition and improved nutritive value. Growing oat with spring vetch affected both composition and oat grain quality. It resulted in significantly (P < 0,01) lower hulls content and higher mass of 1000 grains, in two years of the study.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

1

Opis fizyczny

s.260-266,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Zootechniki, 31-047 Krakow, ul.Sarego 2
autor

Bibliografia

  • [1] AOAC: Official Methods of Analysis. ed.Helrich Κ., AOAC, Arlington, VA, USA, I, 1990, 684.
  • [2] Eggum B.O.: A study of certain factors influencing protein utilization in rats and pigs. Beret. Forsogslab., Kopenhavn, 406, 1973, 17-30.
  • [3] Gąsiorowski H.: Owies jako surowiec dla przetwórstwa spożywczego. Post. Nauk Roln., 40, (1), 1993, 71.
  • [4] Gąsiorowski H.: Przyrodniczo-rolnicze podstawy uprawy owsa. „Owies - chemia i technologia” red. H.Gąsiorowski, PWRiL, Poznań, 1995, 25.
  • [5] Gąsiorowski H., Klockiewicz-Kamińska E., Chalcarz A., Górecka D.: Charakterystyka polskiego owsa. cz.2 Technologiczne wskaźniki polskiego owsa. Przegląd Zboż.-Młyn., XLI, 5, 1997, 42.
  • [6] Kowalczyk Cz., Ratajczak P.: Produkcja owsa w Polsce i na świecie. „Owies - chemia i technologia” red. H. Gąsiorowski, PWRiL, Poznań, 1995, 9.
  • [7] Maciejewicz-Ryś J., Pisulewska E., Witkowicz R.: Skład i wartość odżywcza białka owsa nagoziarnistego odmiany Akt w zależności od typu gleby i wsiewki seradeli. Acta Agrar. Silv., ser. Agr., XXXV, 1997, 65.
  • [8] Mazurek J.: Znaczenie gospodarcze i użytkowanie owsa. „Biologia i agrotechnika owsa” IUNG, Puławy ser. R, 304, 1993, 7.
  • [9] More S.: On determination of cystine as cysteic acid. J. Biol. Chem., 238, 1963, 235.
  • [10] Pawłowska J., Kozłowska-Ptaszyńska Z.: Zboże wielu walorów. Nowoczesne rolnictwo, 3, 1996, 10.
  • [11] Pettersson A., Lindberg J.E., Thomke S., Eggum B.O.: Nutrient digestibility and protein quality of oats differing in chemical composition evaluated in rats and by an in vitro technique. Anim. Feed Sci. Technol., 62, 1996, 203.
  • [12] Pisulewska E.: Ocena plonowania mieszanek pszenżyta jarego z wybranymi strączkowymi w uprawie na nasiona. Roczn. AR Poznań, CCXLIII, 1993, 187.
  • [13] Pisulewska E., Zając T.: Porównanie plonu, zawartości oraz składu aminokwasowego białka w ziarnie pszenżyta jarego w zależności od współrzędnie uprawianej rośliny motylkowatej. Zesz. Nauk. AR Szczec., ser. Rol., 175, (65) 1997, 325.
  • [14] Świerczewski A., Mazaraki M.: Hodowla owsa „Biologia i agrotechnika owsa”. IUNG Puławy, ser. R, 304, 1993, 129.
  • [15] Zarkadas C.G., Yu Z., Burrows V.D.: Assessment of the Protein Quality of Two New Canadian- Developed Oat Cultivars by Amino Acid Analysis. J. Agric. Food Chem., 43, 1995, 422.
  • [16] Zych J.: Zboża jare - Owies. Syntezy wyników doświadczeń odmianowych COBORU, 1090, 1996, 49.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-6ed15b82-e644-4cb6-bfac-f21d21250305
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.